Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karazhan Taktikák

2015.12.12

Akkor nézzünk egy-két jó tanácsot és taktikát Kara bossaira, és az őket megelőző trashekre.

Első ellenállóink, ud emberek és lovak lesznek. Gondolom rég kaphattak enni hogy ilyen soványak és agresszívek lettek, de majd kiküldjük rájuk az állatrendőréget az animal planetről. Nagyon ajánlatos kara elejére egy papot hoznunk (ha 2 van se baj) a shakle miatt. Lényeges, hogy minden csoportot vigyünk egyel kintebb lévő terembe, mert a lovak fearelnek. Ha van shakle, akkor a lovakat rakjuk bele, és az embereket verjük előbb. Hunter befagyasztás és pala fear is működik. Van egy őrjárat is, figyeljünk nehogy véletlenül együtt húzzuk egy másik csoporttal. Jó tempóba kell haladni, mert 15-20 percünk van, hogy elérjünk a bosshoz, mert utána respawnol az eleje, és ha megtámadjuk a főnököt, behívja őket.

Első boss/Attunem the huntsman/:
Lovász fiú meg a pónija. 2 tank fog kelleni ide. Az egyik tank behúzza a lovat és elviszi a raid mellől. Rövid agró építés után mehet bele a dps. A másik tank a raid és a ló kötött helyezkedik el, és amint megjelenik a lovas felkapja, és egy kicsit távolabb elbeszélget vele az állattartás rejtelmeiről. A dps-t továbbra is a zab-zabáló kapja. Curse-t pakolnak, azt szedni kell a raidről. Egészen addig ostorozzuk a lovat, míg a zsoké fel nem ül rá.Dps leáll, ekkor már csak a jobban gearelt tankunk fogja, és kis agró után, mehet újra a nuke. Időnkét ki charge-ol random, ezt vissza kell healelni.

Egy dolgon lehet itt bukni, mégpedig, ha a második tank nem tudja felvenni a lovast időben. Ezután van még hátul egy 5 fős ud csoport. Ezeket célszerü leölni, mert honored szinttől tudunk ott javítani.

Kövi állomásunk a bálterem lesz, s mivel nincs meghívónk, így keresztül kell verekedni magunk rajtuk. 3 féle csoportunk lesz. -1 elit egyedül: össze-vissza flangálnak a teremben (gondolom ők a pincérek), ezért célszerű raknunk rájuk egy jelet, hogy lássuk ki merre jár éppen (nehogy egy húzásnál több jöjjön). Nagyot ütnek (gondolom a tálcával), ezért lehetőleg egyszerre csak eggyel kűzdjünk. 2. fajta: 5 fős elit csoport. 1 nagyot ütő (pincér) és 4 kisebb (valszeg nyári gyakorlatos tanulók). Itt shakle a pincér, a maradék 4-et pedig a 2 tank felezve felveszi. 3. fajta csoport : 8-10 nem elit, az ingyen kajára gyűlő nép. Itt a tank aoe agró, és utána mehet a dmg aoe. Innen bal kéz felé nyílik az „étterem” és itt találjuk meg következő célpontunkat a Moroest (az étterem tulajt) és 4 addját (üzletvezető, könyvvelő, fő pincér, és a biztonságiak főnöke). Előbb azonban a torkukon kell akasztani a falatot az asztalnál ülő aoe csoportoknak, a sok túlórában csontvázzá aszott pincéreknek, valamint a falak mellett álló 2-2 kemény biztonságinak. Ezek immúnisak a shaklere, ezért 2 tank kell rájuk. Ha minden tiszta, és a tányérokat is kinyaltuk, akkor kezelésbe vehetjük Moroest.

 
Második boss /Moroes/:
2 tank fogja Moroest. Próbáljunk minél több addot cc-ni, hogy egyszerre csak 1-el kelljen foglalkozni (shakle,pala fear,fagyi csapda). Elsőre lehetőleg a kaszter csajt nyomjuk le gyorsba (shadowpriest), majd szépen sorban haladjunk. Egészen a shaklézett moboig-mobokig (ha van a dps warri addot shakle). Ő-ők majd csak moroes után halnak. Tehát ha már csak a shakle maradt, a dps átállhat a boss nukera. Időnként eltűnik a csávó, ilyenkor lehet közözni magunkat, vagy mage ellőheti az evokációt. Moroes random targetekre rak egy „garote” vagy mi dot sebbzést. Ez az egész fight alatt az illetőn marad (pala bubi, mage befagyás leszedi), ezt ki kell healelni,míg a csata tart. Ha eldőlt a boss, nyomjuk le a maradék shaklet, és ezzel véget is ért az Utolsó Vacsora.

 

Éttermi számlánk kiegyenlítése után, folytassuk utunk felfelé, hasonló mobokon keresztül, mint eddig. Egy szinttel feljebb is takarítsunk ki azonos eljárással, ahogy azt előzőleg is tettük, majd menjünk be jobbra az ajtón, és rögtön balra álljunk be a szűk folyosóra, aminek a végénél 1 lépcső van. Ide fogjuk behúzni a kivégzésre váró mobokat. Ezek is ud-k tehát shakle ezerrel, valamint egyes csoportokban vannak démonok (ugyanúgy néz ki mint az ud), azok banish. Előre haladtunk közben, igyekezzünk végig a jobb fal mellett haladni, nehogy behúzzuk balról a szobákban grouppent toló párokat. A folyosó végén maga a Nagy Ő (nem Molnár Anikó) vár minket

Harmadik boss /Maiden of Virtue/:
Sokaknak ismerős lehet a csaj Uldamanból, de míg az ott egy egyszerű utcalány volt, addig ez itt maga a Madame. Kezdő lépésként  egy régi gyerekdal szövegét vesszük alapul, mégpedig a „körben áll egy kis lányka”-t. Maiden fönt áll egy kis dobogón, ott is lesz tankolva. Az emelvényt több oszlop veszi körbe. Ezek közé a pillérek közé kell majd húzás után beállni a range dps-nek és a healereknek úgy, hogy  az emelvényen még ne álljanak(mert akkor kapják a földön lévő aoe dmg-t), de már az oszlopok takarásában se (mert nem látnak rájuk a healerek, vagy nem tudnak healelni) Lehetőleg minden oszlop közé csak 1 ember álljon. Healerek: a gyógyításon kívűl magic-ot kell majd dispellezni (holyfire-t).Ha van 2 dispell képes healerünk, azok egymással szemben helyezkedjenek el, ha nincs, akkor is 2 healer legyen egymással szemben, hogy mindenkire rálássanak. Ha csak 1 dispellező kasztunk van, az ne legyen az MT healer, mert ugye neki ki kell váltani holyfire esetén. Egy holy palára is erősen szükség van. Mégpedig azért mert Maiden időnként jó pár másodpercre kiüti a csapatot. Ez a kiütés megszűnik, ha sebződés ér minket. Tehát ezért a pala még a harc előtt tesz a tankra egy rank 1-es Blessing of sacrifice-t. Ezáltal kiütés után sérülni fog, megszakad a stun, és tudja healelni a tankot tovább. A mele ugye bent lesz a csaj mellett, és ebből adódóan rendesen részesülni fog az aoe talaj dmg-ből. Tehát ha nagyon fogy a hp, és nem jön a heal, akkor futi le a dobogóról, egy gyors ragtapasz, majd mehet vissza kűzdeni. Tehát egy healer (lehetőleg pala) heal MT. Egy másik raid heal, a dispellező meg besegít mindkét területen. Range dps meg csak nuke boss.

Ha véget ért a Gang-bang party, és kidőlt a lány, menjünk vissza az előző terembe, és jobbra folytassuk utunk a színház felé. Pár deli páncélos csonti állja utunk. Egyik shakle, másik nuke. Off tank nem árt, mert befagyaszthatja az MT-t és akkor fel kell venni, mert megy az agro másodikra. A közönséggel nem kell törődni, hiszen mi aktív szereplői leszünk a darabnak, nem holmi bámészkodók. Ezért forduljunk jobbra, le a lépcsőn át a pódium alatt, és fel a másik oldalon. Itt is UD-k jönnek ránk, de immunok a shaklere. Tehát 1-1 tank a 2 mobra. Mikor egy fénycsíkba kerülnek, abból húzzuk ki őket, mert különben plusz dmg osztanak. He ezeken keresztül vágtuk magunkat, megérkezünk a színészbejáróhoz. Az ajtónálló elmondja mi a mai darab, és kezdődik a show.

Opera: The show must go on!

3 előadás lehet: Óz, Rómeó és Júlia, Piroska és a Farkas

Óz:
Ez a legkasztigényesebb fight a 3 közül. Nem árt ha van 2 tankunk, lockunk, meg magenk. Első körben Dorotit és csapatát kell likvidálni. Függöny fel után szépen ott fognak sorakozni előttünk. Egymás után lesznek aktívak pár mp eltéréssel (elsőre Dorothi). A kiscsajon kívül van egy oroszlánunk, ezt a locknak kellene végig fearben tartani (elvileg ő lesz az utolsó kill). Van a szalma ember ( sentinel hilles madárijesztő) ezt egy magénak kellene végig scorch-olni, mert akkor elvileg csak totyorog mint a szaró galamb. A fire blast tartogassuk arra ha netán mégis ránk támadna, mondjuk egy resist scorch után. Fire ballt hanyagoljuk, túl hosszú a kaszt idő. Van egy platebánosunk, a bádogember. Erre kell az egyik tank (MT). Marad még Toto a kutya, ezt az OT fogja (de majd csak fight közben jelenik meg). Addig megy Dorothira, mint mindenki akinek nincs más dolga. Elsőre tehát full nuke Dorothi. Tankolni nem lehet, random lövöldöz mindenkire. Ha elalélt a kislány menjünk a kutyára amit ekkor már az OT fog. Mikor ágyelőt csináltunk belőle, akkor segítsünk a magénak felperzselni szalma woodoo bábunkat. Ezután olvasszuk be Mailmant, és végül Leo fejét is akasszuk szögre. Ekkor jelenik meg a boszorkány (the Crone) a Tank elkapja és mehet a dps. Néha feldob a levegőbe, (ezért álljunk szét kicsit, ne mindenki szálljon a magasba) de ez már nem gátolhat meg minket abban, hogy elvegyük a lootját.

 

Love is in the air!

 

Rómeó és Júlia

Shakespeare szerelmes művét kell a végkifejletnek megfelelően alakítani, tehát örök álomra szenderíteni a párt.

Első körben külön támadnak ránk, a csatát Júliával kezdjük. Kaszter a kis csaj, tehát komoly tankolást nem igényel, és randomban fog lövöldözni ránk. Túl sok fejfájást nem okoz, csak a healjét kell szakítani, meg a holyfire szerű egy nagy majd további kisebb tickelő dps-ét vissza gyógyítani. Padlózás után jön Rómeó. Ide már egy jó tank szükséges, kiről fight közben nem árt szedni a mérgezést. Mikor ő is ideiglenesen elhalálozott, akkor pár mp után visszatérnek mindketten. Rómeó tankja figyeljen, hogy egyből fel tudja kapni, mert könnyen leüthet valakit. Ha mindkét tanknak megvan a célpontja, vigyék őket a terem jobb és bal oldalára, minél távolabb egymástól. A dps váljon két része. Az egyikben legyenek a kasztolást szakítani tudó karakterek, ezek ölik Júliát, és szakítják a healt. A másik csapat megy Rómeóra. Egy a lényeg, szinte együtt, vagy max 3-4 mp eltéréssel kell meghalniuk, mert ha nem felélesztik egymást. Ennek elkerülése végett célszerű a 2 tanknak harc közben mindig mondani melyik szerelmes mennyi hp %-on áll éppen, és ennek függvényében lassítani vagy leállni a dps-sel még kb egy szintre nem kerülnek megint, ha valamelyik nagyon elhúzott volna. Ha ez sikerül sok gondunk már nem lesz.

 

Piroska és a Farkas:

A 3 lehetőség közül talán ez a legkönnyebb menet. A raid marad a bejárati ajtónál, innen dps és heal( persze a mele nem marad itt).  A tank megy a terem másik végén lévő ajtóhoz, és itt tankolja a Pirosa zabálót, miután beszélt a szoba közepén álló farkassal, ki most a nagymamánál kicsit fiatalabb női formát öltött (a párbeszéddel indul a harc). Ha van fearward, azt papunk még tegye föl a tankra harc előtt. Időnként fearel a farkas, ezért kell egyrészt távol állni, másrészt Piroskásít valakit a csapatból. Ez bárki lehet kivéve az agro első (remélhetőleg a tank az). Tehát aki azt veszi észre, hogy jelentős méretcsökkenésen ment keresztül (gnómok nem J) és kicsi piros kabátkája lett hirtelen, annak a feladata a futás. Ennek kivitelezése pedig a következő: az óra mutató járásával ellentétes irányba kell elindulni a fal mellett, és körbefutni a termet. Végig a fal mellett, lehetőleg nem érintve azt( mert belassulunk). Tehát az ajtótól a kisház felé, el mögötte, és így körbe, egészen addig, míg vissza nem változunk, és a farkas visszaáll a tankra. Majd újra ugyan ez ha más lett Piroska. Nagyon fontos, hogy ne agrózzuk túl a tankot, mert egyrészt a lehúzó ember könnyen meghalhat, másrészt, akkor a tank is lehet Piroska (hisz már nem ő az agro első) és ha őt üti le a farkas egy rossz „hazafutás” miatt, akkor tuti wipe van. Ezért óvatosan a dps-sel, főleg akkor mikor körbe futi van, és a tank nem tudja fogni a farkast. Egyáltalán nem nehéz, inkább vicces fight. Itt a vége fuss el véle.

 

Mikor ezzel megvolnánk, akár távozhatunk is, arról amerről jöttünk, ki a főbejáraton, de ne menjünk messzire, csak az épület másik oldalára, a hátsó bejárathoz. (sok lépcső fölfelé). Belépve az ajtón bal felé vegyük az irányt fölfelé a lépcsőkön. Egy-egy mob állja utunk, de vigyázzunk mert nagyot üt, és curse-t rak. Lépcsőmászásunk végeztével, egy teremhez érünk melyben két nagy robot van. Ezekre kell 1-1 tank, és tetszés szerinti sorrendben végezzünk velük. Egy dologra figyeljünk. Kaphat valaki egy debuffot, melynél egy arcane explosen, szerü kis hatótávú aoe sebzést okozhatunk a raidnek. Ha ezt látjuk magunkon álljunk el  a többiektől. A kövi terem már az első T4-et dobó bossunk kamrája, de még előtte ki kell húzni óvatosan és lehetőleg egyenként a bent található „nagy lufi és sok kis kígyó” mob csoportokat. Elsőre a lufit öljük, és ne lepődjünk meg ha nem fogy a hp-ja, mert bubija van, ezt kell leverni, utána szinte rögtön hal. A kis kígyókat lehet fear, de azért ne menjenek át a másik terembe. Manát égetnek.

 

Curator:


Nem egy bonyolult fight, inkább egy dps teszt. Helyezkedés: A tank a terem jobb oldalán lévő kidőlt oszlop környékén fogja a bosst. A többiek tőlevisszább szétszóródva helyezkednek el. A harc első fázisaiban (többször is lesz) senki sem dps-eli a bosst, egyedül csak a shadow priest (mana-heal reg miatt) ha van. A többiek a Curator álltal idézet fényes gömb addokat ölik, lesz belőlük vagy 10. Ezeket ellenségünk a manájából idézi, és mikor kifogy a szuszból, akkor evocationt tol, tehát manát tölt. Ekkor a színe sötétkékre vált, és ilyenkor nem idéz gömböket ( illetve még lesz egy, ezt gyorsan le kell tolni mielőtt a bossnak ugranánk). Ekkor tehát full dps a bossba ( dmg növelő trinketet ilyenkor kell eltolni) ebben a fázisba jóval többet sebzünk rajta mint általában  szoktunk. Sajnos nem sok időnk van, és miután fullra töltötte magát megint jönnek az addok, és megint mindenki csak azokat öli, a kövi evocationig. 10% körül már nem idéz addokat, akkor már lehet a bosst lőni folyamatosan, viszont figyeljünk mert a tankba nagyobbat üt ilyenkor. 4 evocation alatt le kell verni, mert utána enrage van.

 

Ezután egy hosszabb trash mobos rész következik. Lesz a már előbb ismertetett nagy robot. Valamit a nagy lufi a kis kígyókkal. Itt az eltérés annyi, hogy a kígyók immunisak minden féle mágikus sebzésre. Ezért ezeket a mele verje le, míg a nagy lufit a kaszterek ,persze azt azért fogja egy tank. Egy szinttel feljebb egy kör alakú teremben lesznek 1nagy és 2 kicsi víz elementál csoportok. Itt a nagyot öljük elsőre, míg a másik 2 banish olva vagy offtankolva van. A kicsiknél arra kell figyelni, hogy haláluk pillanatában fearelve, kiütve stb legyenek, mert különben berobbannak, és több mint fél hp-jától megfosszák a társaságot. Ha ez mégis megtörténne, addig ne öljük meg a másikat, míg a raid vissza nincs healelve, mert egy kövi robbanást már nem él túl a csapat. Ha megvagyunk a teremmel, akkor kérjünk a locktól (ha van) egy detect invisibylitit, és egy steal képes kasztot kérjünk meg hogy jelöljön (shakle, fagyicsapda,stb), mert könnyű öket véletlen behúzni. Lesz még később egy pár lock és imjeik csopi, itt banish meg enslave, a humanoidokat meg kill gyorsan. Ebben a teremben találunk egy rejtekajtót könyvespolcnak álcázva. Ha itt bemegyünk elérkezünk a kövi bosshoz egy kis imp aoe-zás után.

 

Illhof:

Ennél a harcnál már lehetnek gondjaink, főleg a healerek lesznek megdolgoztatva. Warlock nélkül el se induljunk ide. 4 dolgot kell dps-elni, egyet folyton (erre kell a lock) és hármat felváltva. Nézzük elsőre a boszorkánymester feladatát. A csata megkezdése után nem sokkal kis fehér impek fognak érkezni folyamatosan a teremben megnyíló portálokból. Warlockunk ezeket fogja seed of corruptionnal kezelni az egész fight alatt. Ő mást nem csinál, csak még annyit, hogy felrak a bossra a többi kaszter dpsnek megfelelő dmg növelő átkot. Az impek nem sebeznek sokat, de nagy számban azért veszélyes tud lenni, illetve szakítgatják lövéseikkel a kasztolást is. Ezért az egyik healer fél szemmel mindig a lockot nézze, és egy mage segítsen be 1-2 arcan explosennel ha nagyon elszaporodnának a kis fehér paraziták. Másik célpontunk a nagy piros Imp. Ha ő nem él, a bossba nagyobb dps-t tudunk tolni. Rá kell egy off tank (legjobb a maci, de lehet bármilyen warri is). Ezen kívül van középen egy gyertyákkal körülvett zöld terület. Ide időnként beáldoz valakit, aki elég rendesen elkezd tikkelve sebződni, és a bekapott hp vesztés healeli visza a bosst. Itt a teendőnk: aki bekerül, az egyből mondja a nevét a TS-en, erre minimum 2 healer kivált rá, ha van papunk akkor bubi rá, a dps pedig egyből elkezdi lőni-ütni a társunkat fogva tartó láncot( az impező locknak nem kell). Nagyon gyorsnak kell lenni, mert gyógyul a boss, sok heal és ezáltal mana kell az emberbe. Pala bubival, mage befagyással ki tud jönni a láncból. És akkor van még a bossunk, aki semmi extrát nem csinál csak ölni kell. És akkor az ölési sorrend: A piros nagy impet le dps-eljük kb. 10%ra. Majd váltsunk át a bossra, és addig nukeoljuk, míg valakit be nem áldoz. Ekkor egyből lőjük le a láncot, majd fejezzük be az imp maradék 10%-át és ezután mard egy kis időnk a bosst ölni, míg újra meg nem jelenik az imp, vagy valakit be nem áldoz megint. És ezt a körforgást csináljuk (imp 10%-boss-lánc-imp befejez-boss) míg meg nem hal. Palák fire aurát, meg shadow aurát rakjnak, vagy ha van papunk akkor ő is tehet shadow ress-t. A harc vége felé ha már 10% alatt van a boss, és már szinte semmi manája nincs a healereknek, akkor nem muszáj kihealelni a láncot, egyszerűen hagyjuk meghalni aki bent van, mert ez már 9-en is simán lemegy, viszont így marad heal a tankba, és a boss is max a feláldozott karakter hp-jával gyógyul vissza, és nem addig míg ki nem szedjük onnan.

 


Shade of Aran:

Egy teremmel arrébb, egy másik ajtó mögött találjuk a mágust. Az ajtón belépve rögtön álljunk meg, nehogy behúzzuk. Tankolni nem kell a drágát, mert random lövöldöz, tehát rögtön az első perctől mehet a full dps. Rugó,warri, próbálja szakítgatni a kasztolását, főleg a fireballt. 3 külön figyelmet érdemlő aoe varázslata van.
-Első az arcan explosion: ennek kasztolása előtt mindenkit beránt maga mellé középre, majd a varázslat elsütésébe kezd. Berántás után mindenki elkezd kifelé a fal felé futni, már amennyire a lassítástól tud. Egészen ki a könyvespolcokig, mert különben vagy rögtön halál vagy jelentős hp veszteség lesz a jutalmunk. Ha valakit ekkor befagyaszt, azt dispellezni kell az illetőről (ezzel a lassításis leszedhető), vagy blinkkel, alakváltással ki lehet jönni belőle. Ha a falnál vagyunk nyugodtan mehet tovább a range dps,meg a heal. Explosen után meg a mindenki vissza a bossra.
-Második a Flame Strake (vagy valami ilyesmiJ). Ekkor lángolni kezd a talaj körülöttünk. Ebben az esetben, illetve még előtte (mond valami „burn” mondatot, vagy deadly boss mode erőssen ajánlott az kiírja) rögtön meg kell állnunk és nem mozdulni amíg a lángolás tart. Minden más mehet,dps,gyógyítás,kötözés, bármi, csak egy centit se mozduljunk.
-Harmadik eshetőség a Blizzard. Ez egy jégeső varázslat, mely valahol a teremben aktivizállódik, és az óramutató járásával megegyező irányban mozogva tesz egy kört a teremben. Ez elől a ranged dpsnek és a helnek folyamatosan mozogva ki kell térni, körbe haladva a teremben. Legjobb ha egy tapasztalt társunk kap egy jelet a feje fölé, és ilyenkor vele együtt mozog mindenki. Ha mégis belekerülünk a blizzárdba, akkor kereszbe próbáljunk kijönni belőle ne pedig a haládási irányában futkározni, mert akkor végig benne maradunk.
HP-ja 40%ánál megidéz 4 water elementált. Ha van banish, meg fear akkor használjuk dögivel, ugyanis másfél perc után eltűnnek maguktól. A maradékra pedig váltsunk ki és öljük le őket. Ha nincs cc akkor mindet. Persze ilyenkor is számítani lehet a fent említett 3 szívatás egyikére. Ha elfogy Aran manája, akkor bebirkáz mindenkit, és leül inni, majd ezután egy 6k körüli pyroblastot tol mindenkinek. Ha van druidánk ezt terület healel igyekezzen gyorsan orvosolni. Illetve ha van hs erre a pontra időzítsük. Arra figyeljünk meg, hogy az elemántálos rész (40%hp) és a be barizós (kevés mana)  rész ne essen egybe, tehát ha azt látjuk hogy a manája jobban fogy mint a hp-ja, akkor 45%nál álljunk le a dps-sel, és várjuk meg a bari részt, és csak utána folytassuk. Ha viszont jobban fogy a hp akkor mehet a dps, mert mire a bari rész jön, elvileg már kivégeztük a lufikat. Ha lenyomtuk, akkor nem csak a lootnak örülhetünk, hanem annak is hogy egy esetleges wipe esetén már innen tudunk indulni, ugyan is a főbejáraton belül lévő faszi felteleportál ide minket.(4. párbeszédes bubi).
 
Aran(y) szívem után, haladjunk följebb a toronyban. Elsőnek megint alig látható ud-k lesznek előttünk (lock invisibility), majd egy nagy teremből kell vécépapírba csavart embereket egyesével kihúzogatni. Végül egy föl-le lévő elágazáshoz érünk. Ha az emelkedőt választjuk Netherspitehoz, ha a lejtőt akkor a Sakkhoz jutunk.
Elsőre látogassuk meg a Lékó Péter eventet!

 
 
 
 
 
 
Sakk:
 
 
 

Tehát egy 8x8-as tábla 2 végén látunk felsorakozva egy allys és egy horda csapatot. Raidunk 8 tagja álljon valamilyen tiszt mögé(ally oldal), 2 pedig egy-egy gyaloghoz (lehetőleg az egyik a király előttibe). Rájuk kattintva és beszélve velük, tudjuk megkapni az irányítást felettük. (amíg a királyba nem lépünk be, a többibe se tudunk.) Célünk az ellenség vezérének leölése (nagy tüskés vállasa van). Amint beléptünk egy figurába a cast barunk első négy eleme(1-4), meg vátozik, és a karakter mozgás és spell lehetőségei jelennek meg a sajátjaink helyén. Az első (csizma) a mozgás. Kijelöljök-zöld kört  elhelywzzük egy szomszédos mezőn-majd klikk és lépünk. (paraszttal lépjünk előre a királyt így kiengedve.) másik mozgás itemünkkel fordulni lehet, hasonló módon mint a lépésnél. A 3-4-es pedig a támadó, vagy gyógyító varázslatunk. Rákattintunk, kijelöljük aakit támadnánk és klikk. Ha elhalálozik a figuránk, akkor lépjünk be egy üres gyalogba és azzal folytassuk a harcot. Healerek (fehér ruhások) , lehetőleg csak a királyt healeljék (max akkor mást ha fullon van a vezér), és csak akkor mozduljanak el, ha támadják őket (pl.tűz). Fókusz dps az ellenség vezérére, mást csak akkor öljünk, ha utunkat állja az ork király előtt. Mágus és a pap, simán lőheti a helyéről, a lóval, paraszttal, viszont mellé kell állni. Ha összerosálta magát az ork, akkor a ládában találjuk meg a lootokat.
 

Netherspite

 

Kép "Netherspite egy hatalmas túlvilági sárkány, Karazhan egyetlen bentlakó sárkánya, lévén a Medivh saját csillagvizsgálójában, a Celestial Watch-ban székel."

Nem tartozik a kötelező Kara bossok közé, s még a lootjai közt sincs pótolhatatlan. Egyszerűen csak érdemes ráérezni és megtanulni. No és a két badge se jön annyira rosszul, ugye?
Arantól wipe nélkül fél óra bőven sok a leveréséhez.

A boss helyezkedése: Netherspite a csilalgvizsgáló középső, hátsó részét uralja, fight előtt nyugodtan bemehetünk az ajtótól jobbra eső részre, a falhoz, nem fog ránk támadni. Etekintetben kicsi az agro-sugara.
A küzdelem teljes mértékben taktikai. Ugorjunk neki - stílusban esélytelen.

Támadásai és képességei:

Basic Melee: nyersen (buffok nélkül) 8k körülieket üt a papírkasztokon
Nether Burn: aura típusú varázslat, 1200 shadow damage-t ad 5 sec-enként a vele szemben állókra. Resistelhető sebzés! Buffok, italok, trinketek alap! Kizárólag a Portál fázis alatt aktív.
Void Zone: kerek füstölő zónákat helyez el random maga körül. Egy Zone 25 secig tart, ezalatt ~1k shadow damaget oszt ki 2 sec-enként mindenkire, aki benne áll és nem mozog ki belőle. Könnyedén elhagyható, ezzel a gond meg is szűnik. A kék sugarat blokkolók (lásd később) kifejezetten vigyázzanak vele, mert érzékenyebbé válnak rá, míg a pirosat gátolók szinte teljesen ellenállnak neki.
Netherbreath: egy célpontú, ám annak környezetében mindenkit érintő támadásfajta, mely ~4.5k arcane damage-t ad és a falhoz vág (~20 yardra). Kizárólag a Banish fázisban használja. Casting ideje 2.5 sec.
Empowerment: leszedhetetlen önmagára rakott buff, mely 200%-kal növeli a sebzését. Csak a Portál fázisban kapja meg néhány másodpercre, miután a portálok megnyíltak, és kitart az egész fázisban.
Enrage: 9 perc elteltével Netherspite feldühödik, sebzése 500%-kal nő. Tovább részletezni nem érdemes.

Stratégia:

Két fázis váltakozik: az első a Portál fázis egy perces, a Banish fázis fél perces. E kettőt váltogatja míg meg nem hal, vagy fel nem dühödik.

Portál fázis:
A játékosok kapnak egy figyelmeztetést:

"Netherspite cries out in withdrawal, opening gates to the warp."

A fázis elején három színes portál nyílik: kék, zöld, piros, s mindből egy-egy azonos színű sugár fut a sárkány felé. Mind vlami módon segíti Netherspite-ot, ezért gátolni kell őket, ami annyit jelent, hogy a sugár útjába kell állni.
Azt, aki gátolja a sugarat, erősíti és gyengíti ilyen-olyan módon (lásd lentebb). Továbbá kap egy debuffot, ami egyrészt felfele számlál (tick), másrészt meggátolja, hogy ha túl sok időt töltött valaki a sugáron kívül, ne tudja ismét gátolni. (Olyannyira ne, hogy belehal, ha ismét beleáll.) Rövid időn belül azonban még biztonságosan elhagyható és ismét felvehető a sugár. A sugár végleges elhagyása után másfél percig tilos ugyanazt a színt újra felvenni, másikba azonban bele lehet állni, gátolható marad.

Vörös - Perseverance (tank)
A sugár 20 sec elteltével
Netherspite-nak a bekapott sebzéseit csökkenti 1%-kal tickenként
A gátlónak:
- Netherspitenél agrót nyer (ha senki nem állna a sugárba, Netherspite az általános agrólista szerint ütne)
- A bekapott sebzéseket csökkenti 1%-kal tickenként
- Defense nő 5-tel tickenként
- Az élet módosul: 31.000-vel nő a maximum élet az első pillanatban, plusz csökkent 1000-rel stack-enként (értsd: ha végig a sugárban maradsz, a végére pont meghalsz, amúgy tök jó bírod... egész az utolsó pillanatig; megoldás: lásd lentebb)
- Tickenként szép lassan visszaáll az eredeti maximum élet az eredetire (ezt lehet, rosszul fordítottam).

Zöld - Serenity (healer)
A sugár 10 sec elteltével
Netherspite-en gyógyít +4000-et tickenként (Éppen ezért tilos a zöld nyalábot a sárkánynak átengedni.)
A gátlónak:
- a gyógyításai (az általa adottak, nem a rá rakottak) nőnek 5%-kal tickenként
- a varázslatok és képességek költsége csökken 1%-kal tickenként (beleértve a Rage-et, Energy-t és a Manát)
- Maximum mana csökken 200-zal. Stackelődik, egész addig, míg a manaháztartás 0-ra nem fogy. A medve és macska druidákra (rage és energy) ez nem hat!
- A vörös nyalábhoz hasonlóan, a mana visszaáll az új maximumra minden egyes tickre.
- Huntereknek nem ajánlott a Feign Death használata tankolás közben a zöld sugárban, mert úgy exhaustálja (kifárasztja), hogy nem fog tudni tovább tankolni - gyors wipe. (Ez a piros nyaláb esetén érthető lenne, na de a zöldben? tankol? passz)

Kék - Dominance (DPS)
A sugár 8 sec elteltével
Netherspite spell damage-ja +1%-kal nő tickenként
A gátlónak:
- a damagekiosztása nő 5%-kal tickenként
- a kapott gyógyítások csökkennek 1%-kal
- a kapott spell sebzések nőnek 8%-kal
Ezért is erősebb a Void Zone-ok a kék sugarat gátlókra, mert azoknak mágikus sebzésük van. Az egyik healernek fél szemmel mindig a kéket gátló játékoson kell lennie, Void Zone-ból pedig minél előbb kimozogni!

A portálokból kilépő sugarak elzárása a sárkány elől létfontosságú. Így a portál fázis kezdetekor a tank felveszi az agrót, a piros nyaláb felé áll háttal, és a másik két gátló is felveszi pozícióját. (A színes portálok némileg előbb jelennek meg, mint a sugarak, így elég idő jut a felvételre.) Csak ezután jöhetnek a többiek, hogy a sárkányhoz férkőzve püfölhessék. A portált és a gátlót összekötő nyalábon áthaladni TILOS, kerülni a sárkány felé érdemes, arra gyorsabb az út.
A sárkány elég nagy területet lefed ahhoz, hogy ne kelljen mindnekinek a lábai alatt toporognia. Kényelmesen lehet kalapálni messziről is. Ez persze azzal jár, hogy a healerek nem érnek el mindneki, ha a csapat szanaszét áll. Érdemes tehát úgy helyezkedni, hogy a tankkal szembe, a sárkány farkánál álljanak a többiek.

A portálok blokkolása fázisonként történhet egy vagy két emberrel (váltani is lehet egymást).

Kék sugárnyaláb:
A sebzést kiosztó kasztok sugara (sok élettel és/vagy nagy shadow rezisztálással). Miközben az általuk leadott sebzések egyre nőnek, Netherspite által keltett shadow aura egyre nő, a kapott gyógyítások csökkennek. Mindez oda vezet, hogy ha valaki végig benne áll, egy szerencsés Void Zone kinyírja.
A legtöbb raid váltott DPS-t használ a kék nyalábban. 20 tickig az egyik üti, minden előnyét kihasználva, a fennmaradó időben a másik.
A warlock kifejezetten hasznos ennél a sugárnál, mivel az elvesztett életet pótolni tudja a Drain Life-fal, és a shadow damage mértékét is csökkenteni tudja. Shadow priest ugyancsak hatékony, mivel a Vampiric Embrace segíti.
A kék sugár gátlójának halála még nem vezet egyből wipe-hoz, bármely játékos hara beugorhat a helyére.

Zöld sugárnyaláb:
Mivel ez a sugár gyorsan felgyógyítja a sárkányt, tilos hagyni, hogy elérje.
A mananélküli kasztok (warrior, rugó, feral druida) a sugár teljes időtartama alatt gátolhatnak, nem lesz bajuk tőle. A csökkentett rage és energy költségek miatt ezen kasztok még hatékonyabbá válnak. Jó választás a két tank közül azt ebbe állítani, aki épp nem a pirosban tankol.
A sugár idejének közepe táján egy pillanatra beleállítható egy healer is, hogy az erejét megnövelje időlegesen. Továbbá mana használó DPS-ek is beleléphetnek egy tick erejéig, de vigyázniuk kell, nehogy megkapják a Nether Exhaustion-t. (Elfogy a mana, kampec)

Vörös sugárnyaláb:
Magas armorú kasztok (warriorok, medve druida, paladinok, sámán, hunterek) képesek blokkolni ezt a nyalábot. A vörös életet ad, eleget ahhoz, hogy Netherspite-et tankolni lehessen.
A resilence PVP gear jól jön itt.
Ez a sugár kétféle képp gátolható: vagy 20 sec-ig egy tank, aztán a fenmaradó időre egy másik tank csinálja, vagy egyetlen tank marad benne végig, kisebb megszakításokkal. Az utóbbi esetben feltétlenül medve druidának, plate-esnek vagy shield-et viselő kasztnak kell lennie. 5 stackre a sugárban marad, 5 stack-re kilép belőle, így ingázik végig az egész fázison.

Rotáció:
A hatékony fight-hoz a következő rotáció ajánlott:

első kör: Portál fázis

    * Red-Tank A
    * Blue-DPS A, majd DPS B
    * Green-Tank B

Banish fázis

második kör: Portál fázis

    * Red-Tank B
    * Blue-DPS C, majd DPS D
    * Green-Tank A

Banish fázis

ismét első kör stb...

 

Banish fázis:

30 sec-ig tart, ezalatt:
A játékosok kapnak egy figyelmeztetést:

"Netherspite goes into a nether-fed rage!"

Agrolista törlődik, továbbra is képes sebezni azt, aki túl közel marad hozzá.
A Nether Burn aura és a Void Zone-okat nem termel tovább, de amiket lehlyezett, azok még ott maradnak.
Néhány másodperc inaktivitás után random választ valakit, akire elnyom egy Netherbreath-et. A célpont és a környékén lévők is sebződnek. A képességnek 60 yardos hatótávolsága van.

Két technika működik:
1. egy tank és egy healer a sárkánynál marad, és próbálnak életben maradni, míg a többiekről elvonják a figyelmet.
2. egy kisebb csapat pofozza a sárkányt, ugyanabból a célból.
A másodiknak egy működőképesebb verziója, ha a sárkánynak otthagyunk egy Searing Totemet. Ez lövi, tehát magára vonja a figyelmét, de a sárkány Netherbreath lehelete nem pusztítja el, tehát tovább ingerli, és a totemmel foglalkozik az egész fázis alatt.

A 30 sec leteltével az agrolista törlődik, a sárkány új portálokat nyit, és minden kezdődik előről. 4-5 sec-kel a fázis vége előtt már helyezkedni érdemes a gátlóknak, hogy időben elkapják a sugarukat. Ám a sárkány néha nem hagyja egy a Banish állapotot azonnal a fázis végén, úgyhogy a tank legyen elől... de ha ezt még valakinek mondani kell...

Egyéb tippek:

Senki ne keresztezze a vörös sugarat, mivel ezzel azonnal magára vonja az agot. A  kék és a zöld sugarak követik a sárkány mozgását, í]y gátlóinak utána kell mozogniuk (pl. ha a pirosat gátló tank alá egy Void Zone kerül, el kell mozognia, a sárkány követi, mozog mindneki.

Warriorok sose használják a vörös sugárban állva a Berserker Stance-t!

A vöröset gátló tanknak óvatosan kell kimozogni a Void Zone-okból. Az előre-hátra mozgás ilyenkor alkalmasabb, ha már a sugár elhagyásához úgyis oldalra kell lépni.

Warlockok a kéket gátolva Curse of Doom-ot rakjanak a Portál fázis végén Netherspite-re! Ezzel 5 - 7 %-át elvehetik az életének.

Shadowpriest képes a kék sugárban maradni a fázis teljes idejére, amennyiben a talentfáján legalább két pontot rakott az Improved Vampiric Embrace talentre.

A három színes portál helye állandó (12 - 4 - 8 óránál), ám a szinek elhelyezkedése mindig más, kivéve az első fázist:
piros jobbra, zöld balra, kék túloldalt, az ablakoknál

Paladin használjon Shadow Resistance Aurát a vöröset gátolva, így a Devotion Aura már nem szükséges, és a Nether Burnökre rezisztelni fog.

Priestek szintén rakhatnak Shadow Protection vagy Prayer of Shadow Protection-t a csapattagokra, hogy megkíméljék őket a Nether Burntől és a Void Zone-októl. Ez különösen igaz a kéket gátlókra!!!

Amilyen nehéz, olyan fontos a Banish fázis alatt elkerülni Netherspite szeme elől. Egy tipp: a tank próbálja az ajtónak háttal tankolni a sárkányt, így a banish megkezdésekor a hátsó üvegfal jobb oldalán, a sarokba be lehet bújni. Közel maradunk a sárkányhoz, de védve leszünk a lehelettől.

 

 

Nightbane!!

Serpentshrine Cavern attunementhez szükséges, opcionális boss. Megsummonálásához a karazhanos qchaint kell végigvinni, ami érinti Arant és néhány outlands-i instát. 
Csontsárkány, valaha Arcanagos néven ismert kék sárkány manifesztációja.
 

Két fázis váltakozik. Minden 25% HP után felrepül, s átmegy phase 2-be. Gyakorló időkben 4 főállású healer szükséges. Utána simán menni fog 3 healer + esetleges off-healerrel. 
 
Phase 1 - Nightbane a földön 
Bellowing Roar - Sárkány fear. 2.5 sec cast. Tank védekezhet ellene Berserker Rage használatával. Más lehetőségek: Fear Ward/Will of the Forsaken/Death Wish. Ritkábban castolja, mint 30 sec, tehát a tank mindig fogja tudni berserker rage-vel stance-dancelni. Healerek, ha a tank nem elég jól felszerelt a fear távolságán kívül, 30+ yardon álljanak.  
Charred Earth - Void Zone-hoz hasonló, 10 yardos körzetben felégeti a földet, folyamatos dot sebzést okozva annak, aki benne áll. Mivel Nightbane hitboxa nagyon nagy, ha melee-k közé köpi azok simán kisétálhatnak és messziről is ütögethetik a bosst. 
Cleave - Frontálisan üt, 6K körül a tankra.  
Distracting Ash - Dispelleezhető, de nem okoz túl nagy gondot. Képességek hatótávolságait megfelezi. Azaz: heal 40 yard helyett 20 yard, stb. 
Smoldering Breath - Frontális támadás szintén. 3700-4300 tűzsebzés, utána 1688-1912 dmg dot 15 másodpercig. Cleave-t és ezt a Breath-t lehetőleg csak a tank kapja be. 
Tail Sweep - 450 + 450 fire damage dot aki Nightbane hátsójában áll és elkapja őt a boss faroksöprésével.
 

Nagyon egyszerű tank&spank. A tanknak oda kell figyelnie a fear-re, amikor el kell használnia a berserker rage-t. Healereknek oda kell figyelniük a cleave + smoldering breath combóra, ami elég nagy spike damage lehet a tankon.  
 
Phase 2 - Nightbane a levegőben 
75%, 50% és 25% elérésekor felszáll a sárkány. 
 
A raid csoportosul a tank környékén.  
 
Rain of Bones - Phase 2 elején csontesőt zúdit egy kiválasztott emberre kevés aoe sebzést okozva. 
Az esőből kikel 5 skeleton. 
Restless Skeletons 13500 hp körüli, plate-re 400-500t ütő csontik. 5 ilyen kel ki a csonteső után. A main tank és egy offtanknak le kell tankolniuk őket, és leölni.  
Smoking Blast - ez a durva képessége, folyamatosan 4255 to 4945 fizikai sebzés (armor csökkenti, paladinon 2000 alatt sebez) és utána 2790 tűzsebzés 18 sec alatt. A dot 4x tud stackelődni és dispellezhető. 4x stacken már 2k/tick sebzése van a dotnak. 
Elvileg arra teszi, akinek a legmagasabb a healing aggrója. Lehetőleg ne pap/druida kapja be, így azzal lehet rávenni, ha paladin righteous furyval/sámán chain heallel magára szedi a Smoking Blastot. 
Fireball BarrageEz egy exploit elleni képessége a bossnak. Ha túl távol állsz tőle, miközben a levegőben van elkezd másodpercenként 3500-s fireballokat lövöldözni. 
 
Phase 2 főleg a healereken múlik és azon, hogy a tankok meg tudják e fogni az addokat. Challenging shout/Roar segít az addok összeszedésében. 
 
A boss már leszállása előtt! resetel aggrót. Nem baj, ha 1-2 skeleton még életben van. Offtank tankolja csak, de a raid ne csináljon túl sok heal aggrót, hogy MT fel tudja szedni Nightbanet. Hunter misdirection a tankra.  
 
Nightbane gyakran leszállása után rögtön eltol egy feart, erre készüljetek fel. 
 
Ha az első 25%-t és a felszállást-leszállást túléli a raid még 2 alkalommal ismételni kell az egészet, és a boss máris halott.

 

Prince Malchezaar 

Phase 1. 100%->60% 
Burning Abyssal: 45 mp-enként idéz egy infernalt, ami leesik az égből egy random helyre. Nem mozog, nem üt, nem üthető, csak hellfiret varázsol 3-4 másodperccel megérkezése után (10 yardos AOE, 1000/tick sebzéssel) A raidnek ki kell kerülnie ezt, 3 percig tolja a Hellfiret, utána összeomlik. 
Enfeeble: tankot kivéve 5 emberre hat, a célpontnak 1 hp-ja marad, és nem hatnak rá gyógyító hatások. 7 mp-ig tart, az érintetteknek 30 yardnál messzebb kell kerülniük a bosstól, vagy a shadow nova elviszi őket, amit enfeeble után 3 másodperccel kezd el castolni. 
Shadow Nova: 3 sec cast time, 3000 dmg, knockback. A melee kifut előle, az enfeeble hatása alatt állók szintén, a tank a knockback miatt falnak háttal tankolja a bosst. 
Shadow Word: Pain: 1500dmg/tick, dispellezhető. 
Thrash: +2 melee ütés a célpontra 
 
A tank az egyik falnál tankolja a bosst, figyelni kell az infernalokra, enfeeblere, shadow word painre. Ha szükséges, elhúzni a főnököt/raid elmozog az infernal mellől. 
 
Phase 2. 60%->30% 
Előveszi baltáit, amivel akkorákat tud ütni, mint a ló, könnyen 1-2 shotol gyengébb/pechesebb tankokat. Fegyvereivel Cleavelni tud és a Main tankot elkezdi sunder armorozni.  
Nem használ Shadow Word: Paint de sebzése a tank felé megtöbbszöröződik, olyan, mintha frenzied módban kéne vele harcolnod. Cél, hogy minél gyorsabban leverj róla 30% HPt, átvíve Prince Malchezaart Phase 3 ba. 
A healereknek nagyon oda kell figyelni, és az infernalok is kezdenek sokan lenni. 
 
Phase 3. 30%hp -> loot 
Eldobja a baltáit, amik ideoda repkedve sebzik a raidet, nincs többé enfeeble, cleave és sunder, újra van viszont shadow word pain, és gyakrabban castolja a shadow novát.  
A legfontosabb: sokkal gyorsabban idézi az infernalokat. 30% alatt a lehető leggyorsabban agyon kell verni, különben az infernalok teljesen körbevesznek. Szintén használ egy amplify magic debuffot random targetre, ami kombinálva a repkedő fejszékkel veszélyes lehet, de ekkor már ez lesz a legkisebb bajotok. 
 
Tipp: Használhattok egy embert aki csak arra figyel, hogy hova esik a következő infernal, és irányítja a raidet. Amíg nincs gyakorlat, ez sokat segít.