Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magtheridon

2015.12.13

Bevezető

Gruul's Lairhez hasonlóan nincs kulcs quest itt sem, a belépéshez az egyetlen követelmény, hogy 65+ szintű legyél. Szintén Gruul's Lairhez hasonlóan a loot itt is tier 4 illetve azzal egyenértékű nem-set itemek. Gruul a Serpentshrine Cavern kulcs quest lánc része, Magtheridon pedig az utolsó "Trial of the Naaru" quest célpontja. Miután ezt a questet megcsináltuk, megkapjuk a kulcsot a "The Eye" instához, amely Tempest Keep 25 fős raidje.

Magtheridon nehézsége körülbelül akkora mint a Hydross the Unstable csata nehézsége, de egyértelműen nehezebb Gruulnál.

Fentieket figyelembe véve egy raid akkor tudja a siker esélyével bepróbálni Magtheridont, ha a következő progress elemeket tudja felmutatni:
 

  • Karazhan teljes farm státuszon, úgy, hogy több csapat is kitisztítja minden héten. A raid tagok többsége full Karazhan vagy annál jobb szintű cuccokba van öltözve.
  • Gruul's Lair hetente tisztítva nagyobb nehézségek nélkül.

 

Áttekintés és felkészülés

Magtheridon egy 3 fázisú csata, melyek közül az első a legnehezebb, a másik kettő tulajdonképpen csak a terv egyszerű végrehajtását igényli. Magtheridon termébe lépve az a látvány tárul elénk, hogy Magtheridon a szoba közepén áll, és 5 Hellfire Channeler tartja "banishelve", akik körben állnak, a kör alakú szoba Déli, DélNyugati, DélKeleti, ÉszakNyugati és ÉszakKeleti pontjain. A raid nyugodtan bejöhet a terembe és elhelyezkedhet, mivel a Channelerek nem aggróznak, csak akkor ha támadó képességet vagy spellt dobunk rájuk (Tehát, ha valaki tökös gyerek, akkor viccből dobhat valamelyik Channelerre például egy ártatlan Faerie Fire-t és ha nem basszák ki a raidből / guildből, akkor még szerencséje is van. - a ford. megj.) Miután a Channelereket aggróztuk, 2 percünk van addig, míg Magtheridon kiszabadul béklyóiból és elkezdődik a 2. fázis. A 3. fázis akkor kezdődik amikor Magtheridon 30% HP-ra kerül.

A tankolós potionok erősen javallottak, és bár nélkülük is le lehet ölni a bosst, de különösen a tanulási fázisban nagy mértékben megnöveli a tankok túlélési esélyeit, ha fullra potizva próbálgatjuk a csatát. Szóval legyen Flask of Fortification, Elixir of Greater Defense, Elixir of Major Agility és Ironshield Potion.

A raid többi tagjának nincs szüksége potionokra, de mint a legtöbb bosskillnél, itt is jóval könnyebbé tehetik a dolgunkat. Az első fázis különösen manaigényes lehet a healereknek, de ezt a problémát sima mana potikkal meg lehet oldani. A DPS növelő cuccok főleg az első fázisban tudnak segíteni, a Channelerek leverése után már csak kisebb mértékben.
 

Csapat Összeállítás

Mivel 5 keményen odacsapó addról beszélünk, a raidnek igen jól cuccolt tankokra van szüksége. A kezdeti próbálgatásoknál 5-öt javaslunk, de ezt persze csökkenthetjük, ahogy egyre több tapasztalatot szerzünk a csatáról. A tankok után a második legfontosabb kaszt ennél a bossnál a warlock. Az ideális mennyiség 5 lenne, de valószínűleg kevés guild tud ennyit kiállítani. 3-4 warlockkal is lehetséges a kill, de minél kevesebb van, annál nehezebbé válik a csata.

Minden DPS kaszt jól tud működni a harcban, de főleg olyan kasztokra van szükségünk, akik spelleket tudnak megszakítani, tehát a hunterek rovására előnyben részesítjük a roguekat és a mageket. 10-12 DPS kaszt és 8-10 healer megfelelő felállásnak tűnik.

Hellfire Channeler Képességek

Shadow Bolt Volley

Shadow Bolt aoe, ami 1063-1437 shadow sebzést okoz 30 méteren belül álló célpontokra.

Dark Mending

Durva healing, amivel a Channelerek saját magukat illetve egymást healelik. 69375-80625 között healel 30 méteres hatótávban. A Channelerek saját magukat ill. egymást csak 50% HP alatt próbálják healelni.

Summon Burning Abyssal

Időnként a Channelerek megidéznek egy Burning Abyssalt, egy véletlenszerűen választott raid tag helyére. Az Abyssal megjelenésekor a célpont játékos körüli 10 méteres körben mindenkire 2625-3375 fire sebzést oszt ki. Az Abyssalok 20 méteres távolságra tudnak lőni egy Fire Blastot, ami 2700-3300 fire sebzést okoz. Ezenkívül közelharci támadással fizikai sebzést is osztanak. Egy Channelernek egyszerre maximum 2 Abyssal addja lehet leidézve. Az Abyssalok 1 perc után despawnolnak.

Magtheridon Képességei

Knockback

Ide-oda lökdös minden embert a teremben 5 másodpercen át. Mindenkit egy kis távolságon belül (kb. 2 méter) ötször ellök az 5 másodperc alatt. Ez természetesen megszakítja a channelt spelleket. A képesség cooldownja kb. 50-60 másodperc. A föld remegni kezd mielőtt Magtheridon elkezdi a "lökdösődést".

Blast Nova

Channelt fire sebzést okozó spell, ami 2188-2812 fire sebzést okoz 2 másodpercenként 10 másodpercen át a teremben mindenkire.

Conflagration

Magtheridon időnként egy fireballt lő a földre egy véletlenszerűen választott helyre. Ez a pont percekig lángolni fog azon a helyen. Akik belemennek a lángokba Conflagrationt kapnak, időnként bekapnak egy fire alapú sebzést, disorient debuff kerül rájuk és 300 fire sebzést okoznak a közelükben álló emberekre.

Cleave

Frontális közelharci cleave képesség, ami kb. 8000-et üt plate-re. 10 másodperces cooldownja van, tehát elég jól megjósolható mikor jön.

Taktika

Buffok A nyilvánvaló buffokon (Fortitude/MOTW/AI) felül nagy előnyt jelent a Shadow Protection, mert ezzel csökkenthető a Shadow Bolt Volley sebzése. Ha csak 2 paladin van a raidben, a kitartás és a sebzés fontosabb mint az aggrócsökkentés, ezért tegyünk Kings/Might-ot a fizikai sebzést osztó kasztokra és Kings/Wisdom-ot a casterekre. Úgy kell készülnünk, hogy a tankok túlélési esélyeit maximálisra növeljük, ezért legyen warlock imp és paladin Devotion Aura, különösen azokon a tankokon, akik az utolsóként leölésre kerülő Channelereket fogják.

Le Pull

(ezt franciásan olvassuk, tehát kiejtés szerint Lö Pull. Copyright by Bazo, all rights reserved, used without authorization - a ford. megj.) A raid nyugodtan elhelyezkedhet a pull előtt a teremben, mivel a csata akkor kezdődik amikor valaki megtámadja az egyik Channelert. Minden Channeler emelvényre álljon egy tank, közelében a ráosztott healerekkel. A DPS kasztok a déli emelvénynél helyezkedjenek el. Megjegyzés: A csatát 5-nél kevesebb tankkal is hozni lehet. 4 tankos raidnél egy hunter Misdirecttel húzza rá a délnyugati vagy délkeleti Channelert a déli Channelert fogó tankra.

Elhelyezkedés

A kezdeti elhelyezkedéshez használjuk az alábbi ábrát:


A tankok úgy fogják a Channelereket, hogy minél messzebb legyenek egymástól. Kezdetben a legjobb helyek az emelvények, ahol eleve állnak, de miután az első Channeler meghalt, a délnyugati és délkeleti Channelereket húzzuk délebbre, hogy messzebb kerüljenek az északkeleti és északnyugati Channelerektől. Ha maximalizáljuk a köztük levő távolságot, azzal minimalizáljuk a Shadow Bolt Volley sebzést, illetve kiküszöböljük, hogy a Channelerek egymást healeljék. Ettől még persze saját magukat megpróbálják majd healelni.


Az alábbi képen láthatjuk, hogy a Magtheridon tank a második Channeler elhalálozása után beáll Magtheridon elé. Természetesen a healereknek is készen kell várniuk Magtheridon elszabadulását.


Miután Magtheridon elszabadul, legjobb ha a fal mellett tankoljuk, a terem déli részén, amit eddigre már meg kell tisztítanunk a Channelerektől.


Ezen a helyen tarthatjuk a csata végéig, így csökken az esélye, hogy az MT-n kívül más is bekapja a Cleave-et, valamint biztosítjuk, hogy az MT-t csak korlátozottan gátolja a knockback.


Általános helyezkedési tipp az első fázisra: az összes ranged kaszt próbáljon úgy állni, hogy legalább 10 méter távolság legyen az emberek között, ezzel ugyanis csökkenthetjük a Burning Abyssal spawnolásokból adódó sebzést.

A Csata Menete

Első fázis

A pull után a DPS igyekezzen leverni a Channelereket minél előbb. Kezdjük a DPS fókuszt a déli emelvényen álló Channelerrel, a többi Channelert egyelőre csak off-tankoljuk. A Channelereket off-tankoló warriorok Shield Bash használatával igyekezzenek megszakítani a Shadow Bolt Volleyeket amikor csak lehetséges, ezzel csökkentve a saját magukat illetve a healereiket érő sebzést.

A nukeolás alatt álló déli Channelernél a roguek és a magek meg tudják szakítani a Shadow Bolt Volleyt, valamint a Dark Mendinget, amit a Channelerek 50% HP alatt kezdenek varázsolni. Nagyon fontos, hogy tartsunk fenn Curse of Tongues-t mindegyik Channeleren, hogy ezen spellek varázslási idejét lelassítsuk, mivel így könnyebb dolgunk lesz a megszakítással.

Az első fázis során a warlockok fő feladata, hogy a Burning Abyssalokat kontroll alatt tartsák. Az elsőként spawnoló Abyssalt mindig banisheljük, majd folytassuk az éppen nukeolt Channeler DPSelését. Amikor a második Abyssal is leidéződik, tartsuk folyamatosan fear alatt, amíg az első banishelt Abyssal despawnol. Amikor ez megtörtént azonnal banisheljük a fearelt Abyssalt és folytassuk a DPSelést. Ezt ismételgessük amíg az összes Channeler meghal és az összes Abyssal despawnol.

Megfelelően gearelt DPS kasztokkal számolva elvárjuk a raidtől, hogy az első Channeler a pulltól számított 40. másodpercig meghaljon. Miután az első Channeler meghalt, a DPS átáll a délnyugati emelvényen levő Channelerre. A délnyugati és délkeleti helyen álló tankok mozogjanak dél felé egy kicsit. A második Channeler szintén haljon meg 40 másodperc alatt. Ezután a DPS kasztok vonuljanak át a délkeleti Channelerhez és öljék le a pulltól számított 2. perc végére, amikor is Magtheridon elszabadul.
 

Második fázis

A pulltól számított 2. perc végén Magtheridon elszabadul és egy szabad tanknak azonnal fel kell vennie, tehát annak aki az egyik - eddigre már elhalálozott - Channelert fogta. A tank Magtheridont az eddigre már üres délnyugati sarokban fogja, háttal a falnak.

40 másodperccel az elszabadulása után Magtheridon először használja a knockback képességét. A knockback egy elég csúfos képesség, mivel ilyenkor a healerek nem tudnak channelt spelleket nyomni, a roguek pedig kilökődhetnek a kick hatótávjából és így nem tudják megszakítani a spelleket. Knockback alatt ezért a healerek használjanak azonnali healeket ha szükséges (pl. Nature's Swiftness), a priestek pedig shieldelhetik a tankjukat. A knockback alatti varázslatmegszakításokat legjobb ha a magek végzik, mivel ők Counterspellt tudnak nyomni akkor is miközben hátralökődnek. Amikor jön a knockback, gyorsan nézzünk körül és próbáljunk úgy helyezkedni, hogy ne legyünk közel a földön levő lángokhoz, nehogy belelökődjünk és beszopjuk a Conflagration sebzést.

Magtheridon tehát elszabadult és 3 halott Channelerünk van: ez a csata kritikus pontja. Ugyanis amikor egy Channeler meghal, az összes többi Channeler kap egy buffot, ami 30%-al növeli a sebzésüket valamint a varázslási sebességüket. A megszakítások így egyre nehezebbé válnak, de ha a Channelereken szépen rajta van a Curse of Tongues, akkor még mindig megoldható. Az elsőként leölt Channelerekről felszabaduló healereket osszuk el úgy, hogy segítsék healelni egyrészt a többi tankot, akik most már nagyobb sebzéseket szopnak be a tankolt Channelerektől, másrészt pedig az MT-t, aki jelentős sebzéseket fog bekapni Magtheridontól. Manicron Cube, manned by a Channeler

A Blast Nova kezelése

Egy perccel azután, hogy Magtheridon elszabadult, elkezdi channelni az első Blast Nováját. A Blast Nova alapvetően 10000 sebzést oszt ki 10 másodperc alatt a raidben mindenkire, és ha még élnek a Channelerek akkor egyszerűen képtelenség kihealelni. Azonban a spellt meg lehet szakítani, ha valaki használja a Channelerek emelvényein levő Manticron Cube-okat.

A Blast Nova megszakításához mind az 5 kockára egyszerre kell ráklikkelni. A kockára klikkelve elindul egy 10 másodperces channelt sugár, ami belemegy Magtheridonba. Ha mind az 5 sugár egyszerre aktív, Magtheridon ismét fogságba esik és a Blast Nova képessége megszakad. Fogvatartott állapotában Magtheridon 300% sebzést szenved el minden varázslattól és képességtől. Sajnos azonban a sugár channelése sebzi azt az embert aki a kockára klikkelt. A channelés alatt 800 sebzést szívnak be másodpercenként. A channelést meg lehet szakítani bármikor egyszerűen úgy, hogy ellépünk a kockától, de ekkor Magtheridon ismét elszabadul. Ha megszakítjuk a channelést mielőtt mind az 5 kockára ráklikkeltünk volna, akkor a raid máris elhalálozott, mivel Magtheridon Blast Novája nem szakad meg. A channelés után az illetőre rákerül egy Mind Exhaustion debuff, ami azt okozza, hogy 90 másodpercig nem tudja újra használni a Manticron Cube-okat.

Mivel a Blast Nova 1 perces cooldownon van, forgást kell kialakítanunk úgy, hogy mindegyik kockához állítunk 2 embert. Miután a második Blast Novát is megszakítottuk, a Mind Exhaustion addigra elmúlik a sorban első helyen álló emberről és így ő szakítja meg a harmadik Blast Novát. Ezt a forgást ismételjük a második és harmadik fázis során amíg Magtheridon meghal. Egyszerűen kiszámolható tehát, hogy a forgásokhoz 10 emberre van szükségünk, 2 ember az 5 kocka mindegyikéhez. Használjunk olyan embereket, akik nem létfontosságuak a spell megszakításoknál, vagy a healelésnél és ügyeljünk rá, hogy mindegyikük észnél legyen. Egy béna kocka kezelő ugyanis sok HP-t felemészthet (mind a sajátját, mind pedig másokét), vagy akár wipeot is okozhat, ha idő előtt szakítja meg a channelést.

Bár a 300% sebzés növelés nyilvánvalóan segíti a DPS-t, annyit nem ér meg a dolog, hogy kockáztassuk a kockára klikkelő emberek életét. Ezért a Blast Nova megszakítása után azonnal szakítsuk meg a channelést, így tulajdonképpen csak annyi az egész, hogy a soron következő emberek egy rövid időre ráklikkelnek a kockáikra. Nagyon fontos, hogy csak akkor klikkeljünk a kockákra amikor Magtheridon elkezdi varázsolni a Blast Novát, és csak akkor klikkeljünk, amikor mi vagyunk soron. Ha egy kocka kezelő meghal, mások természetesen álljanak be a helyére. A kill próba előtt mindig osszuk be előre kik lesznek az elsődleges és a tartalék kocka kezelők.

Harmadik fázis

30% HPnál kezdődik a harmadik fázis. Magtheridon megrongálja börtönének falait és a szanaszét szálló törmelék mindenkire sebez 5250-6750 fizikai fájdalmat, azonkívül még el is esünk jól. Először a main tankot healeljük fel, aztán a raid többi tagját. Ezen a ponton a healthstoneok vagy healing potik használata erősen javallott. Az időzítés igen fontos: nem rossz ötlet, ha 31%-nál DPS stop van, megvárjuk a következő Blast Novát, megszakítjuk, mindenkit full HPra healelünk, majd ezután nyomjuk le 30% alá, ezzel indítva a harmadik fázist.

A harmadik fázis hátralevő részében, a mennyezet darabjai szépen esnek rá a raidre. A becsapódás várható helyét a mennyezetről alászálló por jelzi. Ha pont oda esik a por, ahol mi állunk és nincs annyi eszünk, hogy odébbmenjünk, akkor megérdemeljük a hamarosan ránkzúduló 87500-tól 112500-ig terjedő fizikai fájdalmat. Ha a por egy kocka mellé esik, a soron következő ember bátran mozogjon arrébb, hiszen a kockát bármilyen irányból klikkelhetjük.

A kezdeti AOE törmelék sebzéstől, valamint a később lezúduló törmelékektől eltekintve, a harmadik fázis ugyanúgy működik mint a második.

Kaszt jegyzetek

Tank Tanácsok

5 tankos felállásnál, a déli Channelert fogó tank a lehető leggyorsabban építsen jelentős aggrót, mivel a DPS ezerrel fog nukeolni, hogy minél gyorsabban meghaljon.

A többi tank rámehet jobban a védekezésre, az ő fő feladatuk, hogy a Shield Bash képességükkel megszakítsák a Shadow Bolt Volleyeket illetve shield blockkal csökkentsék a rájuk eső sebzést. Miután az első két Channeler meghalt, a maradék három tank jól teszi, ha beiszik egy-egy Ironshield Potiont, hogy kompenzáljuk a 60%-al megnövelt sebzést. Álljanak készen a tankok arra is, hogy cooldownos képességet (Last Stand / Shield Wall), Healthstone-t vagy Nightmare Seedet használjanak, ha a helyzet úgy kívánja, különösen a knockbackek során, mivel ilyenkor a heal korlátozott mértékű.

Magtheridon held by the ChannelersA legjobb felszerelésű tank fogja Magtheridont, de ezen felül kell még további 2 jól felszerelt tank az utolsó két Channelerre, mert ők fogják a legtöbb sebzést kapni. Az első fázisban ill. a második fázis elején nagy segítséget nyújtanak a potik, mivel ez a csata legnehezebb része, ezért készüljünk Ironshield Potionokkal, Elixir of Greater Defense-el, Elixir of Major Agility-vel és Elixir of Mastery-vel.

Miután már nem kell tankolnod, maradj tank cuccban, amíg az összes Channeler meghal és az összes Abyssal despawnol. Ha a kijelölt tankja meghal, bátran Tauntold meg az elszabadult Channelert és tankold be, vagy ha nagyon ráérsz, Tauntolj meg egy Abyssalt és tankold meg, hogy ne a healert üsse amíg a warlock banisheli vagy elfeareli. Miután a channelerek meghaltak és az Abyssalok despawnoltak, válts át a legjobb DPS fegyveredre (Juliusx itt például jól fog jönni a Planar Edge :-) - a ford. megj.) és kezdd el DPSelni Magtheridont.

4 tankos felállásnál egy hunter Misdirecttel húzzon rá még egy Channelert a déli Channelerre osztott tankra. Egy feral druid például különösen jól jön ilyenkor, mivel ők könnyebben termelnek aggrót egyszerre két célponton, mint egy warrior. Először ezt a két Channelert öljük le, ha ilyen a raid felállásunk.

Healer Tanácsok

Amíg mind az 5 Channeler él, egy healer elég mindegyik tankra. Próbálj spórolni a manával, mert nagy szükség lesz rá, ahogy sorban halnak a Channelerek és egyre több sebzést osztanak a megmaradtak. Két healerre van szükség tankonként miután 2 Channeler meghal. 3 Channeler elhalálozása után a megmaradt két tankra 3-3 healert osszunk, így a Magtheridont fogó main tankra 3 healer marad.

Ígyhát amikor a rád osztott tank felszabadul, azonnal állj át egy másik tank healelésére. Az első fázisban a healerek nagy veszélyben forognak a spawnoló Burning Abyssaloktól, mivel a healjük ugye aggrót termel. Ha priest vagy, feareld el őket és kérj segítséget egy warlocktól.

Miután a Channelerek meghaltak és az Abyssalok despawnoltak, kevés célpont marad, a main tankon kívül, aki healt igényelne, de például healelheted azokat az embereket, akik a Manticron Cubeokat nyomogatják. Így lehetőség nyílik rá, hogy 10 másodpercen át channeleljenek, ezzel maximalizálva Magtheridon 300%-os sebezhetőségét.

DPS Tanácsok

DPSelj olyan durván, ahogy csak tudsz, igyekezz leölni a Channelereket olyan gyorsan, ahogy csak lehetséges, hogy minél rövidebb ideig tartson a kritikus fázis, amikor mind Magtheridont mind pedig a megmaradt Channelereket kezelni kell. Az aggróval csak az első Channelernél lehet gond, de amikor váltunk a többi Channelerre, azoknál már hosszú ideje építhették a tankok az aggrót, ezért használd bátran cooldownos képességeidet. Ugyanez vonatkozik Magtheridonra is.

Rogueként tartalékolj energyt arra, hogy Kickelni tudd a Shadow Bolt Volley és Dark Mending spelleket.

Mageként okosan használd a Counterspelledet, knockbackeknél különösen fontos, hogy ne legyen cooldownon, mivel a roguek hátralökődhetnek a Kick hatótávjából.

Warlockként mindig az Abyssalokkal törődj elsősorban, a DPS másodlagos prioritás.

A hunterek nem tudnak spelleket megszakítani és a Channelerek immunisak a Silencing Shotra, de be tudnak segíteni az Abyssalok kontrollálásába mondjuk Freezing Trap és Concussive Shot használatával. A peteket nyugodtan lehet használni Magtheridon DPSelésére.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.