Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tk 25 fős boss taktikák

2015.12.12

 

Al'ar

Raid Felállás

Tankok: 4 (2 protection warrior, 2 feral druid)

Healerek: 8

DPS: 13

Buffok és Potionok

Normál raid buffok, elixírek vagy flaskák.

Fire Resist gearre vagy potionokra nincs szükség.

Ha tudtok soulstone-t tenni a raidből 15 emberre (nem-plate/nem-mail emberekre) az nagy segítség, de igazából nincs rá szükség.

Al'ar képességei:

HP - 2 500 000
Enrage - kb. 20 perc
Közelharci sebzés - 4000 - 6000 sebzés egy erősen páncélozott protection warriorra / feral druidra
Flame Buffet: Ezt a képességet Al'ar akkor használja, ha senki nincs közelharci hatótávban. 1,5 másodperces varázslási ideje van, 2000 fire alapú sebzést okoz illetve felrak egy halmozódó debuffot, ami 10%-kal növeli a célpontot érő fire sebzést.
Ember Blast: Ezt a képességet az Ember of Al'ar addok használják amikor meghalnak. A halál beálltának pillanatában felrobbannak és 7000 - 9000 fire alapú sebzést okoznak egy 15 yard sugarú körben, valamint a hatótávon belüli célpontokat hátralökik, akár a terem túloldalára is.
Fire Quill: Az 1-es és 4-es tankolási pozíciókon Al'ar időnként felrepül a levegőbe, elkezd pörögni és Fire Quilleket szór szét a szoba felső platformjain. Ezek másodpercenként 6563 - 8437 fire alapú sebzést okoznak.
Flame Patch: Ezt a képességet csak a 2. fázisban használja a boss. Al'ar véletlenszerű időközönként egy véletlenszerűen választott játékos alá teremt egy kis tüzet, amely tickenként 3000 sebzést okoz.
Meteor: Ezt a képességet csak a 2. fázisban használja a boss. 45 másodpercenként Al'ar felrepül a levegőbe és meteorrá változik. Ez a meteor egy véletlenszerűen választott játékosra zuhan és erre a játékosra valamint a körülötte 5-10 yard sugarú körben állókra AOE-ben kb. 6000 tűz alapú fájdalmat oszt ki. Ezután a meteor lespawnol 2 db Ember of Al'ar addot, majd visszaváltozik Al'ar alakjába.
Ember of Al'ar: Ezek az addok minden egyes platform váltásnál spawnolnak. Mitigation nélkül kb. 2500 sebzést okoznak és kb. 70,000 HP-juk van. Halálukkor az Ember Blast képességnél leírtak szerint felrobbannak. Amikor egy Ember of Al'ar meghal, Al'ar HP-ja 2%-kal csökken.

Kaszt Beosztások

Első fázis


Tankok
A 4 tank, azaz a 2 protection warrior és a 2 feral druid az ábrán jelölt tankolási pozíciókra állnak.

Ha lehet, akkor az 1-es és 4-es pozíciókra a protection warriorokat rakjuk, mivel Al'ar ezeken a helyeken lesz a leghosszabb ideig, a warriorok pedig általában több sebzést semlegesítenek.

Egy shielddel illetve több mint 12k HP-val rendelkező fury warriort beosztunk Ember tanknak.

Healerek
Egy-egy Paladin healeli az egyes tankokat folyamatosan. A 4. tankot egy holy priest healelje.
Egy restoration druid healeli az Ember tankot.
A megmaradt healerek az aktuális MT-t és a raidet healelik.

Közelharci DPS
A roguek, fury warriorok, enhancement shamanok és cat-form feral druidák fókuszálják a DPS-t az Ember addokra.

Távolsági DPS
A hunterek és esetleg 1 mage DPSeli az Ember addokat.
Mindenki más Al'art öli. Ebben a fázisban egyszerűen képtelenség leaggrózni Al'art.
Egy warlockot tegyünk az Ember tank groupjába, hogy legyen Imp.

Második fázis

Tankok
2 protection warrior tankolja Al'art.
2 feral druida, szükség szerint fury warriorok segítségével tankolja az Ember of Al'ar addokat.

Healerek
3 Paladin healeli a 2 Al'ar tankot
1-1 restoration druid vagy holy priest healelje a 2 ember tankot
A megmaradt healerek a raidet healeljék

Közelharci DPS
A roguek, fury warriorok, enhancement shamanok és cat-form feral druidák fókuszálják a DPS-t az Ember addokra.

Távolsági DPS
A hunterek és esetleg 1 mage DPSeli az Ember addokat.
Ha szükséges jelöljünk ki további távolsági DPS-eket az Ember addokra.
A mage-ek és warlockok fókuszálják a DPSt Al'arra úgy, hogy nagyon közel állnak hozzá.
Impekkel elég jól lehet segíteni az MT-nek és az Ember tankoknak.

Taktika

Első fázis

A csata úgy kezdődik, hogy egy hunter egyszerűen meglövi Al'art. A boss ekkor leszáll a "Tank 1" pozícióra, ahol az első tank megfogja. Kb. 30-40 másodpercenként Al'ar átmegy a következő platformra - a 2.-ra, a 3.-ra végül a 4.-re. Azonban lehet, hogy egy adott platformon ennél jóval hosszabb ideig tartózkodik, mivel úgy tűnik a platform váltások időzítése eléggé véletlenszerű.

A DPS nukeolja Al'art. Ebben a fázisban képtelenség leaggrózni.

A távolsági DPS fókuszáljon Al'arra, míg a hunterek, roguek, fury warriorok és enhancement shamanok fókuszáljanak az Ember addokra.

Minden egyes platform váltásnál illetve néha még előtte is, a második platformon spawnol egy Ember of Al'ar. A healer aggró miatt ez az add szinte azonnal elindul lefelé valamelyik lépcsőn. Ha valamilyen oknál fogva az Ember az egyik tankra aggrózna, egy paladin gyorsan Tauntolja le. Az Ember tank fogja meg az addot és vigye a tankolási pozícióra, ahol az Ember DPS kezdje el leölni.

Amikor az Ember 15% - 10% HP-ra ér, az összes közelharci DPS, kivéve az Ember tank mozogjon ki az Ember Blast hatótávjából. A képen bemutatott tankolási pozíció (a bejárat melletti sarok) olyan, hogy ott az Ember tankot alig löki hátra az Ember Blast, és így tulajdonképpen helyben marad.

Miután Al'ar egy ideig a 4-es tankolási pozíción állt, vagy visszamegy az 1-es tankolási pozícióra vagy pedig felrepül és dob egy Flame Quillt. Ezért ha azt látjátok, hogy Al'ar felfelé száll, a tankok azonnal ugorjanak le a platformjukról különben a Flame Quill sebzés szinte azonnal megöli őket. Miután a tankok leugrottak azonnal kezdjenek is el visszafutni a lépcső külső szélén, vigyázva rá, hogy ne menjenek nagyon közel a lépcső belső széléhez, mert akkor eléri őket a quill. Miután felértek, a tankok azonnal fussanak vissza a helyükre és fogják meg Al'art, aki valószínűleg leszáll mielőtt a tankok visszaérnének, szóval egy Flame Buffetre készüljünk fel.

Miután Al'ar elnyomta a Flame Quillt, vagy visszamegy a 4-es tankolási pozícióra, vagy átmegy az 1-es pozícióra. Al'ar az 1-es tankolási pozíción is el szokta nyomni a Fire Quillt, de ez elég ritkán történik meg.

Al'ar ezután ismét sorban meglátogatja a 2-es, 3-as és 4-es pozíciókat.

A csata a fentiek szerint zajlík amíg Al'ar meghal. Ekkor kezdődik a második fázis.

Második fázis

Ez a fázis Al'ar halálakor indul. Amikor a boss meghal, a hullája a szoba közepén levő piros körbe teleportálódik. Kb. 10 másodpercig halott marad, majd feltámad, ezúttal nem repülő mobként.

Ebben a fázisban a 2 protection warrior tankolja a bosst.

Amikor újraéled nagy valószínűséggel a warlockokra aggrózik. Ezért a tankok kapják el amilyen gyorsan csak lehet. Ezt esetleg úgy könnyíthetjük meg, hogy a raid kúp alakban elrendeződik a 2 tank mögött, így Al'arnak el kell mennie mellettük, hogy elérje a szerencsenélküli warlockot, tehát a warriorok könnyebben tudják megtauntolni.

Al'art a szoba földszinti részén tulajdonképpen bárhol tankolhatjuk. Kijelölt tankolási hely nincs. A raid szóródjon szét egyenletesen Al'ar körül.

Időnként Al'ar aktuális célpontjára, azaz valamelyik tankra rádob egy Melt Armor debuffot. Ez 80%-kal csökkenti a célpont armorját. Amikor ez a debuff felkerül Al'ar kb. 10000-es sebzéseket üt a tankon. Bár ez éppenséggel kihealelhető, de azért ez egy igen nagy, váratlan burst damage, szóval ha szerencsétlen pillanatban üt be, akkor akár one-shotolhatja is a tankot. Ezért az offtanknak, a második protection warriornak az a feladata, hogy ilyenkor letauntolja a bosst magára.

Hasonlóképpen véletlenszerűen, Al'ar Charge-ol valakire. Ez a képesség közepes sebzést okoz, egyszerűen csak fel kell utána healelni a célpontot.

Van egy bugos dolog is ebben, amikor Al'ar éppen akkor chargeol amikor a swing timere éppen resetelődik és jönne a következő ütése, akkor ez az ütés gyakran a Chargeolt célpontra megy. Ez egy nagyon véletlenszerű, előre nem látható és bugos képesség, amit ki kell healelni, vagy Combat rezzel / Soulstone-al éleszteni a célpontot, ha véletlenül belehal az illető.

Egy megoldás erre a bugra a megfelelő helyezkedés. Ha az összes "klottyos" kaszt (Mage-ek, Warlockok, Priestek) kb. 5-10 yardra áll Al'artól, a mailesek és platesek pedig kicsit hátrébb 10-15 yardnál állnak, nagy eséllyel valamelyik jól páncélozott játékosra chargeol ki, aki túl tudja élni a dolgot. Persze ettől még chargeolhat a közvetlenül mellette álló emberre is, tehát ez valójában szerencse kérdése.

45 másodpercenként Al'ar felszáll és Meteorrá változik. Ez a meteor véletlenszerűen kiválaszt egy játékost a raidben és kb. 6000 AOE tűz sebzést okoz rajta és körülötte. Ezért szóródjatok szét, ne álljatok egymás seggében. A meteor sebzése után kb. 5 másodperccel, Al'ar spawnol a meteorból, elkezd pörögni és a meteortól 5-10 yardon belül álló embereket jó messzire hátralöki. A tankok álljanak közel ahhoz a helyhez ahova a meteor esett, de ne álljanak pont rá, nehogy hátralökődjenek. Amint meglátják Al'art, rögtön tauntolják meg, bár általában azért amúgyis őket fogja targetolni.

A meteorból ezen felül 2 Ember of Al'ar add is spawnol. Ezeket a 2 Ember tanknak kell elkapni és a meteor becsapódási helyéhez legközelebbi falnál kell tankolniuk, de úgy, hogy azért viszonylag messze legyenek a raidtől és Al'artól. Általában az eredetileg beosztott hunter/rogue/enhancement shaman/fury warrior csapat le kell, hogy tudja ölni a 2 addot mielőtt jön a következő meteor, de azért ha problémás lenne a leölésük, osszunk be rájuk további távolsági DPS-eket.

Véletlenszerűen Al'ar egy Flame Patch-et rak egy véletlenszerűen választott játékos alá. Ez kb. 3000 sebzést okoz másodpercenként és elég hamar megöli a célpontot, ha az nem mozog ki belőle elég gyorsan. Ezért használjatok soulstone-t, blinket, shieldeket, bubikat, bármit, hogy túléljétek. Úgy tűnik, hogy szinte sosem rak Flame Patchet a távol levő Ember tankokra, de ezt ne vegyétek készpénznek, ne ez határozza meg a helyezkedéseteket. Ami a lényeg, hogy ne álljatok szorosan egymás mellett, mert akkor a Flame Patch egyszerre akár 3-4 embert is eltalálhat, és akkor valószínű 1-2-t meg is ölne közülük.

A csata a fentiek szerint zajlik amíg Al'ar végre igazán meghal.

 

 

 High Astromancer Solarian Taktika


High Astroimancer Solarian a Tempest Keep 25 fős instájának, az "Eye" -nak az első 3 bossa közül az egyik. Al'ar szobájából érhető el. Kb annyit kell trashelni előtte, mint Void Reaver felé. Solarian szobája tele van trash-el, körbevéve őt a falak mentén. Meg kell ölnöd őket, de nem túl nehéz.

Raid Összetétel :
Solariannak szinte nincs armor ratingje, ezért rendkívül jól sebezhető melee dps-el, ennek ellenére a raid összeállítása során próbáljuk meg kiegyensúlyozni a távolsági dps-t ( AOE ) és a melee DPS-t. Legalább 7-8 warlockra és mágusra lesz szükség a 2. fázis túléléséhez. Tank igény : 4 db, feral druida, warrior ugyanúgy megteszi. Érdemes dd warrit vinni, mondjuk 3 db-ot és melléjük egy feral druidát. A feral druidák amúgy is kifejezetten hatékonyak ebben a fightban. Az egész küzdelem igen magas dps-t igényel, szóval próbáljátok meg inkább hét healerrel és vigyetek +1 dps-t, a hét healer közül legalább 3 rendelkezzen jófajta 1,5 seces heal képességgel : mindjárt kitérünk arra is ,hogy ez miért olyan fontos...

Természtesen az egész raid nyomassa a flaskákat mint mindíg.

Tankok :
A feral druidoknak és DD warriknek nem szükséges speckó tankolós felszerelés, de a hpjuknak 10k felett kell lennie.
Melee DPS és Casterek :
Az összes létező buffot szerezd be, ami növelheti a damage-edet. Az a feladatod, hogy DPS-eld Solarian-t, hogy 3-4-nél többször ne menjen a phase II-be. A mágusoknak elég komoly gondjaik lehetnek a manával, mert szinte folyamatosan AoE-zniük kell a PhaseII-ben. Folyamatosan idd a mana potikat és ne pazarold a manádat!
Healerek
Folyamatosan kell healelned egy csomó, egyszerre sérülő emberkét... Solarian Arcane Missiles képessége jó kemény, gyors és hatákony heal kell a kivédéséhez !

Solarian képességei :
Emberi alak
Képességeinek használata közben Solarian néha oda-odacsap a legmagasabb aggróval rendelkező emberkére aki melee range-en belül van - legjobb esetben a tankjára Very Happy Elég gyengét üt, még a cloth usereket sem tudja one-shotolni.
Arcane Missiles
Solarian Arcane Missiles-t lő véletlenszerűen kiválasztott célpontokra a raidben. 3x találnak be, kb 3400-3600 sebzést okozva minden becsapódáskor. Solarion szinte folyamatosan használja ezt a képességét, ha nem kap healt menet közben a target, könnyen meghalhat. Ez a képessége Totemeket és Peteket is célozhat ! ( ??!! : )
Wrath of the Astromancer
Solarian ezt a képességet a harc elején egy véletlenszerűen kiválasztott játékosra varázsolja rá. Minden alkalommal, amikor a phase2-be átkerül, megint eltolja ezt a képességét. Ez egy DOT és egy debuff a célponton. A debuff minden bekapott arcane sebzést megnövel 50%-al. Ez a debuff stackelődik, de 45 másodperc múlva magától leesik a célpontról.
A debuff DoT része 600 sebzést okoz 2 másodpercenkét 8 másodpercig. 8 másodperc múlva a DoT átugrik a legközelebbi játékosra ( nem lehet előle elszaladni !!! ) A következő játékos simán megkapja a debuffot is... Petek ugyanúgy bekaphatják ezt a nyavaját, mint a játékos karakterek !
Ha valaki belehal a DoT-ba, a cucc nem ugrik tovább.
Mark of Solarian
Minden 45 secben tolja ezt a képességet : 15 -el csökkenti az egész raid arcane rezóját. Ez a debuff 15x stackelődhet. A debuff együtt jön egy Moonfire szerű varázslattal, ami az egész raidet egyszerre üti 2280-2520 arcane damage-el. Ahogy előre haladunk a küzdelemben, a Mark of Solarian egyre keményebb és keményebb lesz, egyfajta speciális enrage timerként.
Void Walker fázis képességek :
Fear :
Nem túl gáz képesség, 5 célpontot elfearel melee rangeből.
Void Bolt
Minden 10 másodpercben jön egy ilyen, 4394-5106 shadow damage a legmagasabb aggróval rendelkező emberkén.

Addok:

Solarium Agent
HP : 20 000
Kb 500-at ütnek plate-re, 1000-et cloth-ra, 12 ilyen spawnol minden AoE fázisban, 4 minden portálból.

Solarium Priest
HP : 75 000
Holy smite : 2,5 seces sebző varázslat , 553-747 sebzés, Holy. Általában akkor varázsolják, amikor lespawnolnak, lehet őket silence-elni.
Silence : Területre ható silence varázslat : a healerek és casterek maradjanak távol.
Greater Heal : 23-26 k-t healel egy célponton. Ez a célpont lehet maga Solarian, a melee addok, vagy maguk a papok. 2 másodperces kaszt time, interruptolható.

Solarian fázisai
Phase 1 : Ez a fázis 50 másodpercig tart. Solariant az MT tankolja, és az egész raid nuke-olja. 50 másodperc múlva középre teleportál, eltűnik, de nyit maga mögött 3 portált. Kezdődik a 2. fázis.
Phase 2 : 10 másodperccel Solarian eltűnése után 12 mob spawnol a 3 portálból. Kb 20 k hpjuk van és 500-at ütnek plate-re. 15 másodperc múlva Solarian megint megjelenik az egyik ilyen portálból előbukkanva, ezzel egy időben jön a 2 pap is a két másik portálból. Újból elkezdődik a phase 1.
Phase 3. Ahogy Solariant 20%-ig lesebeztük egy óriás Void Walkerré változik. Ellentétben eddigi alakjával, a Void Walkernek már elég erős armorja van, bár túl sok sebzést nem okoz . Fearelget, de tauntolható. Egyik phase1-ben vagy phase2-ben megismert képességét sem fogja már használni : ha idáig eljutottunk valószínűleg már megnyertük a csatát.

A harc
A pull
Az egyik warri odafut és letankolja Solariant. A pull után azonnal jönnek a hunterek és tolják a misdirectiont hogy a raid minél gyorsabban dps-elhesse Solariant.

Phase 1

Ezalatt a fázis alatt a raid együtt marad max rang-en, kb 30-40 yardon. Az egyik raid tagnak adjunk egy ikont a feje fölé, hogy mindenki arra állhasson. Minden DD kaszt nyomja el a trinketjeit, meg Cooldown-os képességeit, hogy a lehető legtöbb sebzést lehessen bevinni. A sámánok rögtön a fight elején tolják el a Heroism képességüket. Az a cél, hogy 75% környékére vigyük Solariant a phase II kezdete előtt.

A wrath of the astromancer debuffot tehát úgy küszöböljük ki, aki megkapta, jó messze fut a raidtől, hogy mást ne sebezzen. Ezt utána ki kell healelni.
Az arcane missile -ek kezelése is igen kényes ügy : a három hullámban érkező 3-4k damage könnyen öl, ezért a paladinok azzal kell hogy foglalkozzanak hogy a 1,5 seces healejeikkel mentsék az Arcane Missile-ek által megtalált embereket. A következő makró nagyon hasznos lehet az áldozatok kitargeteléséhez :
/target High Astromancer Solarian
/assist
/cast Flash of Light ( Rank 7 )

Phase 2

Amikor Solarian eltűnik,három portál jelenik meg véletlenszerű helyeken . Az a játékos, akire felraktuk előzőleg az ikont ( ami mutatja hogy hová álljon a raid ) gyorsan keressen egy jó helyet, hogy mind a 3 beérkező mobcsoport kb egy időben érkezzen, ez valahol egyenlő távolságban lesz mind a 3 portáltól. Az egész raid álljon gyorsan oda, felkészülve az addok fogadására. Ez a hely valahol a terep szélén legyen , ne nagyon álljunk be középre, mert kell pár másodperc mindenképp a lockoknak, hogy el tudják tolni a seed of corrution-öket, mielőtt a mobok elérik a raidet.
Ahogy a 12 mob eléri a raidet minden warrior tolja a piercing how-lt, és a hunterek várják őket Frost trap-ekkel. Feral druidák AoE tanunttal húzzák magukra őket. Ahogy megvan az AoE taunt mehet a masszív AOE. Természetesen a mágusoknak és a lockoknak kell vinniük a primet ebben. A mágusok csináljanak frost nova rotációt , hogy együtt tartsák a mobokat. Minden add halott kell, hogy legyen, mire megjelenik Solarian ismét.
A phase 2 során pont úgy kezeljétek az Astromancert mint a phase 1 alatt. Amikor Solarian és a két healer spawnol minden dps warrinak ott kell lennie a portáloknál ahonnét érkeznek. Nem lehet tudni, hogy melyik portálok érkezik vissza Solarian a csata helyszínére. A healeket meg kell szakítani pummel-el, de érdemes a healerekre egy - egy rugót is ráállítani , hogy ők is le tudják rúgni a healeket.
A healer addok silence képessége miatt a healerek és casterek legyenek jó távol a priestektől. Amúgy nem sok gond van velük, és gyorsan meghalnak, cloth userek, közelharci támadásokra kifejezetten érzékenyek. A melee dps amúgy elég keveset tud tenni az AOE résznél, de a healer addok kezelésénél eljön az ő idejük.Ha minden add meghalt, ismét visszavált az encounter az első fázisra, és így tovább.
Ha elegendő a dps a csapatban nem lesz több, mint 3-4 AOE fázis.

Phase 3.
A 3. fázisban Solarian egy nagy csúnya Void Walkerré változik, aki úgy üt mint egy buzi, és semmi olyan képessége nincs, amely speciális kezelést igényelne. Megemelkedik az armorja, fearelget, de a sebzése nem veszélyes, szinte bárki tudja tankolni a raidből. A wrath of the Astromancer debuff tovább ketyeg ebben a fázisban is , csakhogy újakat már nem kasztol a boss. Verjük le a maradék 20%-ot - ha idáig eljutottunk, tulajdonképpen győztünk.
Kasztspecifikus tanácsok :
Tankok :
Érdemes kialakítani egy AOE taunt rotációt a második fázisra, az AOE-k idejére. 3-4 kemény aoe fázisunk lesz, tehát 4 tank elég is lehet erre. Legjobbak a feral druidák, mert nyomják a sebzést is rendesen. Mindenképpen jelentsd be érthetően TS-en hogy nyomod az AOE tauntot, hogy a healerektől időben fókuszt kaphass.
Raid Heal :
Healerek alapvetően 2 csoportva bomlanak :
Arcane Missile gyógyítók :
Ők figyelnek mint az atom és ha valakit Solarian nekiáll Arcane missile-ekkel bombázni azonnal fókuszálnak és kihealelik.Legalább 3 healer kell erre, legjobb esetben 3 pala, akik kihealeik az Arcane Missile-eket, és a tauntoló tankokat az AOE idején.
Raid healerek :
A raidet nyomjátok healekkel.Amikor az AOE fázisban lejön az AoE taunt a warrikról a mágusok és a lockok elég komoly sebzéseket fognak kapni, legyetek nagyon észnél. Minden NS+HT13 , PW:S, Prayer of mending minden játszik. Nagyon gyors kemény és pontos healekre van szükség.
AoE kasztok
Jó sok HP-ra lesz szükségetek, hogy túléljétek az AOE fázist. Warlockok tegyék az SS-t a mágusokra, mert esélyes hogy meg fognak halni. Mindenkinél legyen HS a raidben. A lockok tolják a seed-et a phase II-ben. Ahogy megjelennek a mobok, a seedek mehetnek fel rájuk, a mágusok blast wave/frost nova/arcane explosion/cone of cold minden mobra ahogy csak lehet. A lockokkal ellentétben a mágusok folyamatos mana problémákkal fognak küzdeni, szóval a mana potikat folyamatosan nyelni kell és az összes mana kő legyen betárazva.
Melee DPS
Nagyon sok és durva sebzést fogtok tudni oszatni ebben a fightban, mert Solarian nagyon érzékeny a melee sebzésre. Minden lehetséges buffot toljatok fel, és maximalizáljátok a sebzést !

 

 

Void Reaver

Bevezető

A Void Reaver egyike annak a három bossnak akiket le kell vernünk a Tempest Keep insta 25 fős szárnyában mielőtt megküzdhetnénk Kael'thas Sunstriderrel. Al'arhoz és High Astromancer Solarianhoz hasonlítva a Void Reaver egy viszonylag könnyű csata, amit érdemes azonnal megpróbálni, amint elegendő raidtag rendelkezik a Tempest Keep kulccsal, mivel a megszerezhető loot igen jófajta (tier 5 shoulderek illetve egy random epic).

 

Áttekintés és Felkészülés

A boss szobájában levő trash paklik viszonylag nehezek, leölésük időigényes, respawn idejük 1 óra. Aggrózásnál nem segítik a bosst, de azért - különösen a kezdeti gyakorló próbáknál - erősen javallott a kipucolásuk a boss húzása előtt.

Jó raid felállással potizni nem szükséges, de ha az első próbáknál kiderül, hogy a raid nem tudja leölni a bosst az enrage timer alatt, akkor a DPS kompenzáljon flaskák és elixirek használatával.

Csapat Összeállítás

A csata a jó tankoláson és a megfelelően nagy DPS-en múlik. Megfelelő kivitelezéssel nem igényel túl sok healt.

4 tankot javaslunk a csatára, protection / feral instinct talenteléssel annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb aggrót generálják. 6 healer elegendő a bosshoz, különösen akkor, ha olyan a raidünk, hogy shadow priestek is besegítenek a DPS kasztok healelésébe. A közelharci kasztok számára rossz hír, de a Void Reaver sajnos ismét egy olyan boss, aki nem szereti a közelharci kasztokat és erre nyomós indoka is van néhány közelharci távolságban, 360 fokban sebző képesség formájában. A közelharci DPS kasztok használata növeli a healerek terhelését, valamint csökkenti a raid DPS-ét. Azonban mivel az enrage timer annyira nem jelent nagy kihívást, a raidekbe simán befér 2 közelharci DPS. A shaman totemek sokat segíthetnek a csatában, javasoljuk, hogy vigyetek legalább 2 shamant.

Buffok

A szokásos buffok másszanak fel: Improved Fortitude, Mark of the Wild, a warlock imp, és az Improved Commanding Shout segíthet a kevesebb HP-val rendelkezők életben tartásában, különösen a közelharci DPS számára, akik sebződnek a Pounding képességtől. A Dampen Magic használata csökkentheti a távolsági kasztoknál az Arcane Orbok által okozott sebzést. A tankok mellé különösen érdemes shamanokat tenni, mert a Windfury Totem sokat segít az aggró generálásban. Hasonlóképpen a Tranquil Air Totem nagy segítség a legnagyobb aggrót generáló kasztoknak (akik általában a shadow priestek). Ha kevés a raidben a paladin akkor a buff prioritás a távolsági DPS-nél Salvation / Wisdom, a közelharci kasztoknál pedig Kings / Might.

Void Reaver képességei:

A Void Reaver enrage timere 10 perces és kb. 4,5 millió HP-ja van.
Pounding: (A Puding lisztből, tejből, tojásból ízesítés és édesítő hozzáadásával készülő könnyű, lágy édesség. - a ford. megj.) Ez egy közelharci távolságban ható AOE támadás, amelyet 3 másodpercig tart fenn a boss, ezalatt másodpercenként 1350 - 2250 arcane sebzést oszt ki egy 18 yard sugarú körben. A képesség cooldownja 12 másodperc.
Arcane Orb: Véletlenszerű célpontra ható másodlagos támadás. A Void Reaver kiválaszt egy játékost és elindít felé egy Arcane Orbot. Az orb elég lassan halad, ezért ki lehet szaladni arról a területről ahova esni fog. Amikor leesik a gömb, 4675 - 6325 arcane sebzést okoz egy 20 yard sugarú körben, valamint a területen belül levő célpontokat 6 másodpercre silenceli. A Void Reavertől közelharci távolságban levő célpontokra nem megy Arcane Orb. Ezeket a gömböket kb. 3 másodpercenként lövi el a boss. Nem "követik" a célpontjaikat, egyszerűen csak arra a helyre esnek le, ahol a célpont játékos állt amikor a gömböt dobta a boss.
Knockback: Egy célpontra ható támadás, amelyet csak arra dob a boss, aki éppen az aggrólista elején van (lehetőleg az MT). Egy kicsit hátralöki a célpontját, de az aggrót nagy mértékben csökkenti. A knockback cooldownja kb. 30 másodperc.

Taktika

Lö Pull

A Void Reaver a szobája nyugati oldalán áll, a bejárattal szemben. A szoba közepéről húzzuk meg úgy, hogy egy hunter használjon Misdirectiont az MT-re. Várjuk meg amíg a Void Reaver bejön a szoba közepére, a raid pedig szépen szóródjon szét és állja körbe.

Elhelyezkedés

Az elhelyezkedés nagyon egyszerű, a tankok tartsák a Void Reavert a raid közepén, az 5 group pedig formáljon egy kört körülötte. Mindenki álljon maximális hatótávban, annak érdekében, hogy az Arcane Orboknak minél nagyobb távot kelljen megtenniük és így több hely jusson a helyezkedésre.

A csata menete

A csatának nincsenek fázisai, ugyanúgy megy 100%-tól 0%-ig. A Void Reavert a szoba közepén tankoljuk, a raid tagjait ezalatt maximum HP-n kell tartani, vagy legalábbis közel a maximumhoz, hogy adott esetben túléljenek egy-egy 6300+ sebzést osztó Arcane Orbot (távolsági kasztok) vagy egy 6750+ sebzést osztó Pudingot. Figyeljünk rá azonban, hogy a célunk az, hogy minimalizáljuk ennek a 2 támadásnak a sebzését, hiszen könnyen ki lehet térni mindkettő elől. A Knockback képesség aggrócsökkentése miatt a main tank előbb utóbb elveszti az aggrót és a boss ráfordul az egyik offtankra, aki majd szintén elveszti az aggrót, ha megkapja a Knockbacket. 4 tank használatával megoldható, hogy az első tank elegendő aggrót építsen addig míg a negyedik tankot is eltalálja a knockback. Ezt a tank rotációt folytassuk amíg a Void Reaver meghal. Figyeljünk rá, hogy a boss nem tauntolható.

Kaszt tanácsok

Tank tanácsok

A warrior tankok folyamatosan használják a Commanding Shout és a Demoralizing Shout képességeiket a csata során. Az off-tankok próbáljanak minél több aggrót termelni, de készüljenek fel rá, hogy kevés rageből kell gazdálkodniuk. Ezért igyekezzenek mindig közel állni a bosshoz, hogy a Puding által okozott sebzésből legyen elég rage-ük.

Healer tanácsok

A healerek tartsák mindenki HP-ját a lehető legmagasabb szinten. Ha egy távolsági kasztot eltalál egy Arcane Orb vagy egy közelharci kaszt bekapja a Puding sebzést, a lehető leggyorsabban healeljétek ki, hogy biztosan túléljék a következő Orbot / Pudingot. Nagyon figyeljetek oda az MT-re és az offtankokra. Bár a Void Reaver közelharci sebzése nem túl nagy, az összes tank jelentős sebzést fog kapni a Pudingtól, és mindegyiket ki kell healelni a következő Pudingig hátralevő 10 másodperc alatt. Figyeljetek a tankváltásokra is és mindig álljatok át a fókusszal az új main tankra.

Kerüljétek el az Arcane Orbokat, kezdjetek el időben helyezkedni ha jön. Ugyanis ha egy healert eltalál egy ilyen gömb akkor nem csak jelentős sebzést szenved el, de ráadásul 6 másodpercig healelni sem tud, ezzel pedig veszélyezteti a tankokat. A Void Reaver néhány másodperccel a gömb ellövése előtt kitargeteli azt a játékost akire dobni fogja. Ezért figyeld a target of targetet és ha a saját nevedet látod azonnal mozogj arrébb. A gömbök lassan mozognak ezért rengeteg idő van elmozogni előlük, különösen akkor, ha maximális távolságban állnak a healerek.

A paladinok álljanak készen a Blessing of Protection használatára, ha véletlenül egy távolsági DPS lehúzná a bosst.

DPS tanácsok

Ha közelharci DPS vagy, próbáld elkerülni a Puding sebzését, különösen akkor, ha a raidben sok a közelharci kaszt. A Pudingok között mindig van 10 másodperced a DPS-re, mivel 12-15 másodpercenként követik egymást, így 2-5 másodperced van rá, hogy kifuss a 18 yardos hatóköréből. A Puding után visszafuthatsz és 10 másodpercig nyomhatod a DPS-t.

Ha távolsági DPS vagy, fuss el, ha az Arcane Orb téged targetel. Ha eltalál, rengeteg HP-t vesztesz és DPS-elni sem fogsz tudni 6 másodpercig. Ha mégis megtörténik a baj, kötszerezz, hogy gyorsabban visszanyerd a HP-dat, hátha nem kapsz azonnal healt. A Void Reaver néhány másodperccel a gömb ellövése előtt kitargeteli azt a játékost akire dobni fogja. Ezért figyeld a target of targetet és ha a saját nevedet látod azonnal mozogj arrébb. A gömbök lassan mozognak ezért rengeteg idő van elmozogni előlük, különösen akkor, ha maximális távolságban állsz.

Az aggróval gondok lehetnek a nagy aggrógeneráló kasztoknál, különösen a shadow priesteknél, ezért csak óvatosan: az aggródat tovább növeli az, hogy healeled azokat a csapattagokat, akiket eltalál egy-egy Arcane Orb. Ha lehúzod a bosst, ne feledd, hogy a Void Reavert nem lehet tauntolni, így aztán rögtön kezdj el a szoba közepe felé futni és imádkozz egy Blessing of Protectionért vagy azért, hogy egy tank valahogy lehúzza rólad az aggrót. Használd az aggrócsökkentő képességeidet amikor csak lehet; a hunterek Feign Deatheljenek, a warlockok használjanak Soulshattert, a magek pedig Invisibilityt ahogy a cooldown engedi.

Peteket ne használjatok, mert azonnal meg fognak halni a legelső Pudingnál.

 

Kael’thas taktika


Poti előkészületek
Gondolom mondani se kell, mindenkinek flask, vagy helyette a 2 elixir, főzött kaja, mindkét fegyverén weapon buff, teljesen eltökélteknek Scrollok is. A harc minden része nagyon ki van élezve a DPS-re, mindenre szükség van.

Raid összetétel
Minél jobban a harchoz vannak igazítva a csapatok, a partyn belüli buffok maximális kihasználásával, annál könnyebb a meló. A harc picit kedvezőbb a ranged classoknak, de az 1-2 speciális (értsd nem a meleevel akarnak kiszúrni hanem a tankkal és ezzel együtt jár) helyzet kivételével sokkal jobb a helyzet mint a többi TBC csatában.

Minimum 3 tankra szükség van, 4-et feltétlenül ajánlatos vinni a próbákra és az első pár killre. Feral Druidok kitűnően helyt állnak itt, semmilyen hátrányban nincsenek, de így is 2 kiválóan felszerelt prot warriorra szükség lesz.
Kb 6-8 healerre szükség lesz, de igazából minél kevesebb annál jobb a sorozatos DPS versenyek miatt.
A maradék helyeket a legjobb DPS-ekkel kell feltölteni, AOE nagy szerepet játszik a harc fázisaiban, abból legyen a DPS között.

Egy példa a csapatfelállásokra így néz ki:

 • 1. – Protection Warrior 1 / Protection Warrior 2 / Tree Druid / Paladin / Warlock
 • 2. – Feral Druid / DPS Warrior / Rogue / Rogue / Restoration Shaman
 • 3. – Shadow Priest / Resto Shaman / Warlock / Mage / Mage
 • 4. – Shadow Priest / Resto Shaman / Warlock / Mage / Mage
 • 5. – Shadow Priest / Paladin / Paladin / Hunter / Warlock

 

A harc fázisai

 

Kael’thas Sunstridert 5 fázisos harcban lehet megölni, először rövid áttekintés, aztán részletes leírás.

 • Első fázis: A harc Kael’thas 4 tanácsadójának hidegvérű meggyilkolásával kezdődik. Mind külön speckó képességekkel fogja életét és mesterét védeni. Az első fázis pulltól az utolsó tanácsadó haláláig tart.
 • Második fázis: A tanácsadók fegyvereit (igen, a fegyvereit) megidézi Kael’thas maga elé és ráereszti a 25 támadóra. 7 fegyver, mind különböző képességekkel, 125 másodperc. Függetlenül a fegyverek állapotától 125 mp után vége a második fázisnak.
 • Harmadik fázis: A 4 tanácsadót turbómódban feléleszti Kael’thas és egyszerre kell a 4-et megölni, plusz az előző fázisból megmaradt fegyvereket. 3 perc a rendelkezésre álló idő, a következő fázis szintén függetlenül a fegyverek és tanácsadó állapotától kezdődik.
 • Negyedik fázis: Már csak Kael’thas-t kell ölni, aki újfent egyedi képességekkel bír.
 • Ötödik fázis: Kael’thas életenergiáinak 50%-ánál egy rövid látványeffekt kiséretében lerombolja a termének falait és új varázslatokat kezd el okádni. Az utolsó fázis Kael’thas haláláig tart.

 

Első fázis – részletes leírás

 

Kael’thast 4 tanácsadója védi, egyesével kell őket legyőzni az első fázisban. A pontos helyezkedés lényegtelen, egyedül az számít a terem melyik részében halnak meg, ez is csak a harmadik fázis megkönnyítése érdekében. Erről később.

 • Thaladred the Darkener: Ez a Blood Elf bácsi a T5 Warrior szettben, 2H axe-ot használ, kb 750000HP-ja van. Sokban hasonlít Buru the Gorger-re. A harc során 8-12mp-ig figyel valakit, aki felé komótosan halad, ha elkapja megöli, az idő lejártával pedig újra célpontot választ. Nincs aggró listája, 3-4k -t üt a tankra és rendet is rak rá ami 2500-at tickel 12 másodpercig 2seceként, ezenkívül 2 említésre méltó képessége van:
  • Silence – kis hatótávolságú AOE silence aura ami 8mp-ig tart és 4mp-enként kerül fel a közelben levőkre.
  • Psychic Blow – 30 yardos hátralökés, mely a fegyvere sebzését is magával vonja.


  Ezek miatt Thaladredet kiteolni célszerű, akit figyel körbe futva menti az írháját, miközben a ranged szépen lenukeolja, a bosstól való távolságra ügyelve, hogy a 8-12 mp lejárta után ne legyen senki azonnali végveszélyben. Meleenek ajánlott távolmaradni, Healereknek még annál is jobban. A biztonságos távolság körülbelül 10 yard, azon túl bőségesen van idő a kiteolás megkezdésére.

  Fontos megjegyezni, hogy ha a célpontja Vanishel, bubizik vagy Ice Blockot önt maga köré akkor a nem létező aggró listájának az első célpontját fogja választani következőnek. Ha warlock nukeolta bele a legtöbbet és a rugó vanishel akkor a warlock fogja a 8-12mp hátralevő részét halálfélelemben tölteni. Ventribe ajánlott beordítani egy ilyen húzás előtt.

  Körülbelül egy perc alatt elhalálozik, mire a második tanácsadó felel.

 • Lord Sanguinar: Ő ácsorog jobb oldalon piros armorban, pajzzsal és mace-szel. Neki is kb 750K Hp-ja van, és ő is 3-4k-t üt tankra. Bellowing Roar, AoE fear képessége van, melyet 30 secenként el is lő. Néha ez a fear azonban 30secnél gyorsabban jön, ha nincs Fear Ward ajánlott 2 warriorral és stance dance-szel tankoltatni. A healereknek csak a tankokra kell koncentrálni, másokat érő sebzése nincs. Tank’n’spank. Halála előtt a terem déli végébe kell húzni hogy a harmadik fázisban, amikor újra nyomni fogja az AoE feart, az ne érje el a raid egészét.
 • Grand Astromancer Capernian: Végtelenül csinos Blood Elf leányzó, 470K Hp-val és cuki kosztümmel. *_*
  • Arcane Explosion – Twin Emperorok AE-jéhez hasonló, ha valaki elkap 4-5K arcane damage, 30 yardos hátralökés és egy 50%-os mozgást lassító debuff pár másodpercig.
  • Fireball – A fő sebző varázslata. Folyamatosan veri ő is a gombot a legmagasabb aggróju célpontra, 5-7K fire damage.
  • Conflagration – teljesen random másodlagos képesség. Kiválaszt valakit magának 30 yardon belül, Conflagrationt rádobja, 900-at tickel másodpercenként, terjed mindenkire 8 yardon belül. Később a célpont közelébe bóklászóra is 300 fire damaget dob másodpercenként.

  Ajánlatos warlockkal tankoltatni, pont mint a castert a Twin Emperoréknál. Soullink és fire resistance gear könnyűvé teszi a fireball kihealelését, a searing pain pedig a rövid élete alatt elég aggrót biztosít. A raid maradékának szét kell szórodni, a healereket szépen a tömegbekeverve hogy a Conflagrationt ki tudják healelni. Meleenek célszerű távolmaradni, sok damaget a folyamatos knockback miatt úgysem tudnának osztani.

 • Master Engineer Telonicus: Az első fázis utolsó embere. T4 hunter szettben pózol, neki is 700K Hp-ja van.
  • Throw Bomb – Ez a fő képessége, 6-7k damaget oszt a bombája az aggrólista elsőjére. AoE damage, senkinek nem ajánlatos a tank közelében tartózkodni.
  • Remote Toy – 15 másodpercenként valakit játékszernek néz 60 másodpercre, ami a Chromaggus Bronze Afflictionjéhez hasonlóan random 4seces stunt ad, de az előbbivel ellentétben nincs Hourglass Sand ami leszedné.


  Ez a harc is igazából tank’n’spank, warrior felveszi, a raid meg lenukeolja. Melee DPS ne nagyon tartózkodjon a közelben és akkor a healereknek csak a tankra kell koncentrálnia. Arra figyelni, hogy amíg valamelyik tank Remote Toy debuffal rohangál ne haljon meg a boss, a következő fázisban minden tankra nagy szükség van már az első másodperc előtt is. Ki lehet várni amíg lejár a debuff, nincs még időhöz kötve a dolog. Amint meghalt végetér az első fázis és elkezdődik a második (ki gondolta volna).

 

Második fázis – részletes leírás

 

Kael’thas 7 l e g e n d a r y fegyvert idéz, és ad 125 másodpercet, hogy legyőzzétek őket. Mindegyik a terem északi végében jelenik meg, Kael’thas mellett. Mindegyik fegyvert mindenki tetszőlegesen sokszor lootolhatja, de a hullájuk csak 1 percig látható, utánna már nincs lehetőség lootolni. Lootolás után azonnal fel kell venni a fegyvert, mivel elengedhetetlenek a harc későbbi részeiben.

Mind a hét fegyver stunnolható, rootolható, lassítható.

 • Devastation – 2h Axe, 3-4k platere, Whildwind 2 hit erejéig 25-30 secenként ami már 5k platere.
 • Cosmic Infuser – 1h Mace, 1-2k platere, instant Holy Nova 10-20 secenként ami minden fegyveren healel kb 1500-at és ugyanennyit sebez a 25 gonoszra. Emelett folyamatosan castolja a meglehetősen nagyot healelő 3 seces varázslatait a legjobban lesebzett fegyverre, meleet célszerű rögtön ráállítani.
 • Warp Slicer – 1h Sword, 2-3k platere, 500 per tickes rend ami 10-szer stackel.
 • Phaseshift Bulwark – Shield, 2k platere és 800 mindenkinek a közelben. Random melee targetre Shield Bash.
 • Netherstrand Longbow – Bow, 2k platere, 4-5k -s arcane shot. Ezenfelül random teleportál össze-vissza melee rangeből, ami után 2-3k -s multit is szeret lőni.
 • Infinity Daggers – Daggers, semmi különös, gyorsan üti a 2-3k -t, tankra figyelni.
 • Staff of Disintegration – Staff, 4k -s Frostbolt, Frost Nova mindenkinek a környéken. 1k platere. A frostboltokat meg lehet szakítani.

A fegyvereknek kb 300k Hp-ja van, a staffnak 100k-val kevesebb, a shieldnek 100k-val több.

A stratégia ide elég egyszerű. Tankolást az alábbiak szerint felosztani:

 • Tank 1 – Axe
 • Tank 2 – Sword + Shield
 • Tank 3 – Mace
 • Tank 4 – Daggers + Staff
 • Hunter Tank – Bow

Amikor a fegyverek megjelennek, a hunter a raid kivánságainak megfelelően elnyomja a misdirectiont valakire. A bow kivételével minden fegyvert egy kupacba kell húzni a tankoknak, ahol AoE-vel le kell őket lőni, másra nincs idő. A bow természetesen rangen kívül lesz, folyamatosan teleportál, hunter kitűnően tudja magának a legendary íjat tankolni, csak mindig a raidtől elfele nézzen hogy a multi csak 1 targetet kapjon el. A 2h axe-szal óvatosan kell a tankjának bánni, hogy a Whirlwind ne ölje meg a papír aoeseket. A tankolás és aoe pozíciója nem számít.

A healerek egyenlően osszák fel magukat a tankok között, a sword és shield tankjaira picit erősebben rákészülve, a többi egyedül bárki kihealelni.

15 sec alatt a tankok beépítik az aggrót, összehúzzák a fegyvereket és kezdődhet a 300k-nyi aoe. Rugók, spriestek, hunter(ek) a macet csépeljék kezdetben a healing spelljei miatt. Következőnek célszerű a shieldet választaniuk, hogy a 100k hp többletét lenyomják, aztán amihez kedvük van. Trinketek, Bloodlust, hastepotik menjenek itt, meglehetősen kevés idő van erre a fázisra. Ha mind elfogyott gyorsan le kell ütni a bow-t is.

Ha minden terv szerint ment akkor mindegyik meghalt a harmadik fázis előtt. Mindenki lootol a neki illő fegyverből. Mage és warlock staffot, minden rogue egy daggert és egy swordot, minden warrior egy daggert, egy swordot és egy shieldet, minden healer egy macet és a hunterek a bowt tetszőleges melee fegyver mellé. A halálok után egy percig lehet a fegyvereket lootolni, utánna eltünnek.

A fegyverek különleges képességei így néznek ki:

 

Harmadik fázis – részletes leírás

 

2 perc 5 másodperccel a második fázis kezdése után kezdődik a pontosan 3 perces harmadik fázis. Ha esetleg még van 1-2 fegyver alacsony Hp-n az elfogadható. Ennél több akkor a harc már lehetetlen.

Mind a négy, egyesével megölt boss feléled pontosan ott ahol meghalt és adott 3 perc, hogy annyit megöljetek belőle amennyit csak bírtok. Pontosan ugyanazt csinálják és ugyanannyi Hp-juk van mint az első fázisban. Alább rajz a helyezkedésről:

Lord Sanguinart gyorsan fel kell kapni és pozicionálni a terem déli végében, egy warrior és 1 healer ide. A fear miatt kell warrior, de most elég egy a legendary shield miatt. Felváltva ‘stance dance’ és a speckó effekt megteszi.

Caperniant gyorsan felkapja újra a warlock tankja és 1 healerrel elvonulnak egy csendes sarokba ahol egymásé lehetnek délre. A staffból érkező immunitás és az 50%-os damage reduction a maceből könnyűvé teszi kettejüknek a boss tankolását. Utolsónak meghaló add lesz, nagyon könnyű bánni vele.

A mérnökurat szintén könnyű tankolni a mace buff miatt, a staffból érkező silence immunity miatt. Ide is bőőven elég egy healer. A Remote Toys debuffon is segít a staff.

Végül Thaladred járkál körbe a terem közepén váltogatva a célpontját. Mivel csak 3 perc van a 4 bossra, mindenképp vele kell kezdeni, mivel ő okozza a legtöbb bonyodalmat.

Melee nem tudja hatékonyan csépelni Thaladredet ezért a melee DPS-t és a huntereket a Telonicusra kell küldeni, amíg a casterek legyűrik a warriort. Egy tanknak kell csak maradnia és követni Thaladredet hogy a daggerből érkező 25%-os magic debuff meggyorsítsa a témát. Ezért kellett a tankoknak egy daggert is lootolni.

Ha jól van a raid összeállítva, Thaladred Telonicus előtt hal meg, így a casterek a Hunter setes tanácsadó befejezésével kell hogy folytassák a harcot.

Ha meghalt jön Lord Sanguinar. Minden dps rajta, a dagger és bow debuffok miatt gyorsan megfekszik általában.

A legideálisabb esetben a halál után pár másodperccel jön a negyedik fázis kezdete. Ha viszont picit előbb még akkor sincs gond, ha már csak 2 add él még teljesen jól áll a harc.

 

Negyedik fázis – részletes leírás
 

 

Végre lehet a hős Kael’thas-szal is harcolni. 3-4k-t csap tankra, Tauntra immune és kb 4 millió Hp-val kezd.

 • Fireball – 2.5seces cast, leginkább a tankjára, 25k alapsebzés de a mace buff ezt is megfelezi. Interruptolható
 • Shock Barrier – minden percben magára nyomja, 100000 damaget absorbál 10 másodpercig és immunis lesz mindenféle interruptra, fontos hogy ezt gyorsan lezúzzátok róla hogy a fireballokat lehessen interruptolni
 • Pyroblast – percenként nyomja ezt is, természetesen a Shock Barrier alatt, 45-55k alapsebzés 4seces cast után. Egymás után 3 pyrot nyom el. Hogy hogy lehet ezt túlélni, majd később
 • Mind Control – 30 secenként 2 embert 30 secre mc-z. A dagger proc effectje ledispelezi. Mivel a phoenixeket nagyon gyorsan le kell ütni, fontos hogy a a daggerek gyorsan kiszedjék a megbénított embereket
 • Arcane Disruption – percenként elnyomja, 2000-es aoe az egész raidre, 10seces disorient effecttel egyetemben. A staff aura immunissá tesz az utóbbi ellen, de a damage attól még jár. A damage annyira nem is lényeges, inkább az hogy a disorient effect alatt teljes aggró wipe volt, ha a main tankon nincs staff aura buff akkor a 10 másodperc alatt szépen körbefut és kinyírja a raidet az áruló Blood Elf
 • Phoenix Rebirth – percenként flamestrike animációját követően egy random targeten, 2000-es damage kiséretében egy Phoenix spawnol. 10k Hp-ja van, a legmagasabb aggróju targethez ragaszkodik és folyamatosan egy Hellfire-szerű spellt nyomat ami 4-5k damaget ad, emellett 2k platere
 • Phoenix Egg – amikor a fenti Phoenix meghal egy tojás jelenik meg a hulláján, 70000Hp-val és 15 másodperc után egy pici Phoenixbaba kel ki belőle éhesen. Mivel nincs a Phoenixek száma korlátozva ha a tojás nincs megsütve, gyorsan lerohanják a raidet

Ezek után már viszonylag könnyű a negyedik fázis. A main tank, 2-3 healeres és az összes melee dps Kael’thast üti-vágja, folyamatosan megszakítva a spellcastjait az első percben. Egy embernek a staffal itt kell tartózkodnia, hogy a tank ne kapja be a disorient effectet. A raid maradék része gyorsan szétveri közben a megmaradt tanácsadókat. Meg kell halnia az utolsónak mire az első Phoenix érkezik és Kael’thas Shock Barriert rak magára.

Az egész raid ekkor Kael’thasra cuppan és az összes bow/dagger debuff kiséretében max damaget nyom rá. Az összes prot warrior az MT kivételével az MC-zett embereket kezeli. Ha valaki megkapja a Mind Controlt a warrior gyorsan odaintercepteli magát, spammeli a Hamstringet és várja hogy a dagger ledispelezze az MC-t, jóval azelőtt hogy az 20 mp alatt lejárna. Ha esetleg több Feral Druid lenne mint Prot Warrior pár rugó is csinálhatja ezt. A szokatlanul imba fegyverrel könnyen ki lehet nyírni a szegény játékost, szóval óvatosan az autohitekkel és special attackból is csak Shiv vagy Hamstring menjen.

Amikor Phoenix spawnol, egy tank gyorsan elkapja és a raid egésze gyorsan leveri a tojásával együtt, utánna mindenki vissza Kael’thasra.

Shock Barrier és a Pyroblast a legnehezebb része az egész fél órás harcnak, még a Phoenixeknél is. Külön 1 perces timere van ennek a 2 spellnek a Phoenixektől, tehát ezt announce addon nélkül nehezen lehet nyomonkövetni. Nagyon fontos hogy még a healerek is Kael’thast sebezzék amikor a shield feljön. Az 50k-s ‘piro’ túlélése mögött az a trükk lapul hogy az első Pyroblastot a tank a shieldjén levő ‘on use’ effect segítségével kell hogy kivédje, de a második már a raid kezében van. Mivel azt is a maintank kapná és azt már nem tudja elkerülnie a 100000 damaget elnyelő barriert maximum 7 másodperc alatt le kell verni, hogy a második Pyroblastot interruptolni lehessen. Ha ez tökéletesen megy akkor a nyert ügye van a raidnek. 50% környékén van lehetőség egyszer Last Stand + Shield Wall + Frozen Rune (hah) kombóval túlélni a pyrot, de nem ajánlott. 100000 damage 7 másodperc alatt az 570 dps átlagosan. Sok, de megoldható.

Ezt a ciklust kell 4-5-ször megismételni, hogy Kael’thas 50%-ra essen és elkezdődjön az ötödik fázis.

 

Ötödik fázis – részletes leírás

 

50%-nál kezdődik, kis mozieffektekkel tarkított eseménysorral. Kael’thas innentől kezdve többet nem használ Pyroblastot és MC-t, de kap helyett pár újat.

 • Gravity Lapse – 60-90 másodperceként Kael’thas az egész raidet magához teleportálja, ezt a debuffot rakja mindenkire amitől a levegőbe repül a játékos és 30 másodpercig úszni tud ott. Pont mint a vízben csak nincs fulladás veszély, van helyette más
 • Nether Beam – random levegőben úszó emberre tolja ezt a Chain Lightningot ami arcane damageből van, 1800-2200-at sebez és meg a következő emberre a közelben
 • Nether Vapor – Gravity Lapse alatt mindenki Kael’thas 8 yardos körzetében 5 secenként 900 shadow damage mellett 10% Hp-s debuffot kap, 9-szer stackel

Ezek mellett persze továbbra is van Arcane Disruption, Fireball és Shock Barrier. Picit azonban más a stratégia itt.

Amikor mindenkit a szoba közepére ránt, mindenkinek el kell úsznia, a Nether Vapor elkerülése miatt, szépen szétszórodva, hogy a Nether Beam nem pattog. Mindenki nyomathaja rá a teljes DPS-t ha elhelyezkedett.

A 30 sec lejártával kis falling damage kiséretében ‘mindenki sikeresen földet ér Houston’, ha sok esetleg a debuff előre le kell úszni, nehogy a falling damage megöljön. A Gravity Lapse lejártával Kael’thas az MT-re cuppan, a szokásos teendőit folytatja ha a GL alatt senki nem előzte meg az MT-t aggróban. Ha mégis akkor azt megöli földetérés után >:] Mindennek úgy kell történnie mint Phase 4-ben, de azt meg kell jegyezni hogy a Phoenixek nem sebeznek és nem kapnak damaget Gravity Lapse alatt, továbbá mivel nincs Pyroblast, nem kell a healereknek a manát pazarolni a damagelése, sőt, senkinek nem kell ekkor dpselni, egyszerűbb és hatásosabb megvárni míg lejár a Shock Barrier.

Ha a raid idáig jutott, Kael’thas damage jelentősen lecsökken és egyszerű túlélni a fight hátralevő részét. 4-5 Gravity Lapse után Kael’thas, az áruló meghal és a raid boldogan haladhat Hyjal Summit rettegett szörnyei felé.

 • Cosmic Infuser: A caster célpontja Fire és Shadow spellek sebzésének felét kapják minden healing spell után 30 secig. Ennek folyamatosan fenn kell lennie Kael’thas, Capernian, Telonicus tankjain, de mivel minden healer felvette a macet ez valószínűleg nem nehéz.
 • Devastation: Magas procrate-tel 50%-kal gyorsabb futás és 20%-kal gyorsabb melee attack speed 30 secre. Kael’thas phoenixeinél használatos, gyorsan ki és be lehet futni hozzájuk.
 • Infinity Blade: Magas procrate-tel növeli a célpont által bekapott magic damaget 5%-kal és különleges buffokat egyesével dispelez. 5-ször stackel és 30 secig tart. 10 sec alatt teljesen felstackel és fontos is hogy a dps-elt mobokon folyamatosan fennlegyen, természetesen Capernian kivételével, őt ugye nem lehet meleevel ütni. A dispel a negyedik fázisban használt Mind Control ellen van.
 • Netherstrand Longbow: Legendary ammo jár hozzá és a target által benyelt physical damaget növeli 5%-kal, 5-ször stackel és 30 másodpercig tart. Pont mint a daggeren levő 1 sorral feljebb, minden DPS targeten célszerű fenntartani a buffot.
 • Staff of Disintegration: 30 yardos körzetben Stun, Silence és Disorient effectek ellene biztosít immunitást minden raidmembernek. Nem pont olyan mint a Paladin aura ami folyamatosan aktív, ha valaki belép a 30 yardos körzetbe a Staffot használni kell, hogy újra felkerüljön mindenkire a buff.
 • Warp Slicer: Növeli a futás sebességét és a melee attack speedet pont mint a 2h axe, de mivel ez egykezes, minden roguenak és nem tankoló warriornak használnia kell a harmadik és negyedik fázisban.
 • Phaseshift Bulwark: a caster 100000 damaget absorbol, Fear és Snare effectre immunis 4 másodpercig. Kael’thas és Sanguinar tankjainak lesz szüksége erre, csak bizonyos esetekben szabad használni, ilyen a harmadik fázisban a fearek megkerülése a lehető legmegbízhatóbb úton.